Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
2. februára 2023, 15:30
Čas čítania 3:30

Milan Škriniar a tí druhí. Toto sú najdrahšie prestupy v slovenskej futbalovej histórii

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Milan Škriniar a tí druhí. Toto sú najdrahšie prestupy v slovenskej futbalovej histórii
Zdroj: Twitter/Trabzonspor, SSC Napoli, Inter Milan, koláž by Daniel Tichý

Slovenskí hráči sa len zriedka dočkajú lukratívnych prestupov. Zoznám sa s futbalistami spod Tatier, za ktoré platili veľkokluby obrovské sumy.

Koniec januára sa v európskych ligách nesie v znamení konca zimného prestupového obdobia. Tímy hekticky posilňujú pred druhou a rozhodujúcou časťou sezóny. Jednou z veľkých ság bol už po niekoľkýkrát údajný prestup nášho trojnásobného najlepšieho futbalistu Milana Škriniara.

Po dohadoch, počas ktorých lietali sumy na úrovni desiatok miliónov, nakoniec 27-ročný rodák zo Žiaru nad Hronom vystuží obranu PSG až v zime, a to asi celkom zadarmo. Taliansky klub na jeho pozíciu nenašiel adekvátnu náhradu a údajne odmietol 10 až 15 miliónov eur.

Výnimky potvrdzujúce pravidlo

V čase, keď prestupové sumy za najlepších futbalistov prekračujú nezriedka cenu 100 miliónov eur, je hodnota celej našej 26-člennej futbalovej reprezentácie odhadovaná „len“ na necelých 140 miliónov. V celosvetovom hodnotení patrí slovenským futbalistom 30. miesto. Na porovnanie, hodnota hráčov každej z prvých troch reprezentácií v rebríčku Anglicka, Brazílie a Francúzska prekračuje 1 miliardu. 

Lobotka, Škriniar
Milan Škriniar a Stanislav Lobotka sú najdrahší hráči slovenskej reprezentácie. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer

Slovensko sa dnes okrem Škriniara môže hrdiť len zopár vysoko cenenými hráčmi. Portál transfermarkt.com na 8-cifernú sumu hodnotí už len defenzívneho stredopoliara Stana Lobotku z SCC Neapol a stopéra Dávida Hancka z Feyenoordu Rotterdam. Pozri si desiatku úplne najdrahších prestupov slovenských hráčov v histórii.

10. Marek Hamšík (Brescia ➡️ SSC Neapol, 2007) – 5,50 milióna €

Keď si klub spod Vezuvu vyhliadol v druholigovej Brescii len 20-ročného Mareka, jeho predstavitelia zrejme ani netušili, že kupujú klubovú legendu. Donedávna aj slovenská reprezentačná opora sa počas 12 sezón v Neapole stala nielen kapitánom, ale aj najlepším strelcom histórie.

9. Milan Škriniar (MŠK Žilina ➡️ Sampdoria Janov, 2016) – 6 miliónov €

Týmto prestupom sa začala cesta Milana Škriniara pod svetlá európskych reflektorov a dodnes ide o druhý najdrahší prestup slovenského hráča priamo z našej ligy. Dnes už 22-ročný rekord si vtedy tesne udržal Szilárd Németh. Hneď počas prvej sezóny sa stal najmladším obrancom, ktorý odohral aspoň 35 stretnutí v histórii Serie A. V janovskom klube sa nakoniec zohrial len pol druha roka. 

8. Martin Škrtel (FC Liverpool ➡️ Fenerbahce, 2016) – 6 miliónov €

Domov
Zdieľať
Diskusia