Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jana Chovancová TASR
22. apríla 2023, 9:12
Čas čítania 0:49

Dnes oslavujeme 53. Deň zeme. Dôvodom jeho vzniku bola obrovská ekologická katastrofa

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Dnes oslavujeme 53. Deň zeme. Dôvodom jeho vzniku bola obrovská ekologická katastrofa
Zdroj: Unsplash/Francesco Gallarotti

Každoročne sa 22. apríla oslavuje Deň zeme. Dnes má tento sviatok 53 rokov. Prečo vznikol a čo by si mal dnes urobiť?

Deň zeme vznikol pred 53. rokmi. Idea jedného dňa v kalendári, počas ktorého budú ľudia venovať viac pozornosti ochrane životného prostredia, vznikla v roku 1969. Dôvodom bol únik obrovskej ropnej škvrny do oceánu pri pobreží Kalifornie.

Veľkosť ropnej škvrny, ktorá vznikla v roku 1969 pri pobreží Kalifornie.
Veľkosť ropnej škvrny, ktorá vznikla v roku 1969 pri pobreží Kalifornie. Zdroj: NOAA

Environmentálny aktivista a senátor Gaylord Nelson bol ničením životného prostredia znepokojený. Práve z jeho iniciatívy sa začalo formovať celonárodné hnutie študentov za ochranu životného prostredia. Nelsonovým cieľom bolo zvýšenie povedomia o environmentálnych hrozbách, a tak vyzýval študentov, aby vypracovávali projekty alebo organizovali podujatia zamerané na ochranu životného prostredia.

Prvé masové pripomenutie Dňa zeme sa uskutočnilo v roku 1970 a zorganizovali ho študenti Stanfordovej univerzity v Kalifornii. Rok nato si tento deň začala pripomínať aj Organizácia Spojených národov, no až do roku 1990 venovali Dňu zeme pozornosť iba v USA. Tento rok bol však prelomový a povedomie o ochrane životného prostredia sa šírilo naprieč svetom. 

Invest in our planet 

Každoročne sa Deň zeme nesie v znamení nejakého motta. Tento rok je témou investovanie do našej planéty. To, ako to urobíš, je už na tebe. 

V súčasnosti sa približne miliarda ľudí vo viac ako 190 krajinách zapája 22. apríla do rozličných aktivít zameraných na zvýšenie povedomia o klimatickej kríze a snaží sa dávať podnety zamerané na zmenu správania v záujme ochrany prírody. 

Domov
Zdieľať
Diskusia