Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Jana Chovancová
22. apríla 2023 o 11:31
Čas čítania 2:16

Meteorológovia varujú: Jav El Niño môže prísť už tento rok a Zem otepliť o viac než 1,5 °C. Ako sa prejaví a na čo sa pripraviť?

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené
Meteorológovia varujú: Jav El Niño môže prísť už tento rok a Zem otepliť o viac než 1,5 °C. Ako sa prejaví a na čo sa pripraviť?
Zdroj: unsplash.com

V lete môžu padnúť rekordne vysoké teploty. Ovplyvniť ich má nielen meteorologický jav El Niño, ale aj klimatická zmena. Prečítaj si, čo nás čaká a ako sa dá na horúčavy pripraviť.

Slovník: Toto si prečítaj prv, než sa ponoríš do textu.

NOAA – Národný úrad pre oceán a atmosféru (National Oceanic and Atmospheric Administration)
ENSO – opakujúci sa klimatický jav, prejavuje sa zmenami teplôt vody v strednej a vo východnej časti tropického Tichého oceánu
El Niño – opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia, ktorá spôsobuje oteplenie povrchu oceánu
La Niña – opakujúca sa odchýlka v systéme morského prúdenia, ktorá spôsobuje ochladenie povrchu oceánu

ENSO je jedným z najdôležitejších klimatických javov na zemi. Dokáže meniť globálnu cirkuláciu atmosféry, ktorá ovplyvňuje teplotu a zrážky na celom svete, píše Severe Weather Europe. Jeho príchod vedia meteorológovia vopred predpovedať a stalo sa tak aj tento rok, keď vydali britskí meteorológovia varovanie pred príchodom El Niña a s ním spojenými extrémnymi horúčavami. 

Naposledy sme ničivé účinky El Niña videli v Austrálii v roku 2016, keď za sebou výrazne horúce počasie zanechalo zdevastované celé ekosystémy. Oteplenie má byť tento rok údajne ešte výraznejšie a možno sa stane aj najteplejším v histórii meraní. 

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

„El Niño sa vždy spájalo s celosvetovými teplotnými rekordmi. Či sa tak stane aj v roku 2023, alebo 2024, zatiaľ nie je stopercentné, ale myslím si, že skôr áno ako nie,“ uviedol Carlo Buontempo, riaditeľ Služby pre zmeny klímy programu Copernicus Európskej únie.

Nasledujúci obrázok z NOAA ukazuje typickú cirkuláciu počas El Niña.

Prúdenie El Niño.
Prúdenie El Niño. Zdroj: NOAA Climate/volně k užití

Situáciu zhoršujú aj fosílne palivá 

Podľa Buontempa za prichádzajúce horúčavy môže nielen El Niño, ale aj klimatická zmena. Čaká nás podľa neho niekoľko vĺn horúčav aj rozsiahle lesné požiare. 

„Ak sa El Niño skutočne rozvinie, je tu veľká šanca, že rok 2023 bude ešte teplejší než rok 2016. Treba brať do úvahy, že svet sa stále otepľuje aj preto, že ľudstvo pokračuje v spaľovaní fosílnych palív,“ upozornil klimatológ Friederike Otto z Imperial College London.

Skleníkové plyny vypúšťané ľudskou činnosťou doteraz zvýšili priemernú globálnu teplotu na Zemi približne o 1,2 °C. To viedlo ku katastrofám po celom svete – od horúčav v USA a Európe až po ničivé záplavy v Pakistane a Nigérii.

Pri pohľade na predpovede týkajúce sa oceánov je viditeľné, že sa v celom tropickom Tichomorí rozšíri silný jav El Niño.

mapa, el nino
Zdroj: EXMWF/volně k užití

Treba sa pripraviť 

„Je veľmi pravdepodobné, že ďalšie veľké El Niňo by nás mohlo dostať nad 1,5 °C,“ povedal pre The Guardian profesor Adam Scaife, vedúci oddelenia dlhodobých predpovedí na britskom meteorologickom úrade. Podľa neho je pravdepodobnosť, že v nasledujúcich piatich rokoch teplota stúpne o 1,5 °C, približne 50 : 50.

19. júla 2024 o 16:30 Čas čítania 9:56 Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození Historický klenot Slovenska Banskú Štiavnicu roky trápia čierne stavby. Úradníkov je málo a pamiatky sú v ohrození

Pri striedaní horúcich a chladnejších cyklov je dôležité byť viac pripravený a dokázať sa postarať o dostatok záchranných služieb, ale aj o to, aké plodiny je vhodné v danom období pestovať.

Pozitívnou správou však zostáva, že El Niňo okrem starostí prinesie aj jednu radosť týkajúcu sa pobrežia USA. Vďaka svojmu pôsobeniu tam dorazí menej tropických búrok a hurikánov. Je to preto, že počas hurikánovej sezóny El Niňo je Mexický záliv, Karibik a väčšina tropického Atlantiku suchšia ako zvyčajne.

Na pozore by v ďalšom roku mali byť krajiny v západnom Pacifiku, Juhovýchodnej Ázie a severovýchodná Austrália, no účinky sa ukážu aj v stredných zemepisných šírkach severnej pologule. To však nemusí znamenať, že zmenu pocítime aj my. 

„Dôsledky v Európe sú zadefinované ako neurčité. Nedá sa jednoznačne povedať, že v dôsledku teplej fázy El Niño bude v Európe také alebo onaké počasie. Nedá sa teda tvrdiť, že tento rok bude teplejšie počasie. Doteraz tu bola fáza La Niña, to je studená fáza a napriek tomu bolo v roku 2022 teplé počasie,“ hovorí pre TV Markíza meteorológ zo SHMÚ Pavel Faško. 

Domov
Zdieľať
Diskusia