Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Martina Havranová
3. mája 2023, 19:50
Čas čítania 1:24

Nové hrozivé detaily z obžaloby Dědečka. Popíjal viackrát počas dňa, z tunela sa rútil 143 km/h a alkohol núkal aj fotografovi

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Na verejnosť sa dostali detaily z obžaloby Dušana Dědečka, ktorý sa už začiatkom júna postaví pred súd.

Denník Hospodárske noviny publikoval detaily z obžaloby Dušana Dědečka, ktorý minulý rok v opitosti spôsobil tragickú nehodu na zastávke Zochova v Bratislave. Opitý Dědeček na zastávke zabil 5 ľudí čakajúcich na autobus. Pred súd sa postaví už v júni.

Prokurátor Juraj Chylo v obžalobe uvádza, že Dědeček šiel pri výjazde z tunela na Staromestskej ulici rýchlosťou 143 kilometrov za hodinu a v čase, keď vrazil do prvej obete, ručička tachometra ukazovala 107 km/h. Skutočnosti vyplývajú z doposiaľ nepublikovaného posudku znalca Tomáša Korbeľa. 

Dušan Dědeček.
Dušan Dědeček. Zdroj: TASR/Dano Veselský


Obžaloba opisuje, čo sa dialo v momente, keď opitý vodič vrazil do ľudí na zastávke. Jedna z obetí po náraze prepadla cez rozbité čelné sklo až do interiéru auta, vozidlo pri náraze odhodilo do veľkej vzdialenosti aj ďalšie štyri obete. Dvoch ľudí navyše vozidlo zachytilo svojimi bočnými časťami. Odtrhnuté časti vozidla zasiahli ďalších dvoch ľudí na zastávke. 

Dědeček vo svojej výpovedi uviedol, že za tunelom si pamätá už len tmu. Na autobusovej zastávke vraj na poslednú chvíľu zbadal autobus, ktorému sa chcel vyhnúť, preto podľa vlastných slov urobil manéver nežiaducim smerom a havaroval.

Pil už v práci a ponúkal aj iných

Súčasťou obžaloby je aj výpoveď fotografa, ktorý spolu s Dědečkom v osudnú nedeľu pracoval na fotení v sídle Deaflympijského výboru. Podľa jeho výpovede Dědeček pôsobil normálnym dojmom, no zdalo sa mu, že je v náladičke. Fotograf si všimol dva poháre a fľašu alkoholu na stole, pričom priznal, že alkohol ponúkali aj jemu.

9. októbra 2022, 13:05 Čas čítania 3:38 Išiel až 130 km/h, v podjazde šliapol na plyn. Súd vysvetlil, prečo Dědečka nezobral do väzby Išiel až 130 km/h, v podjazde šliapol na plyn. Súd vysvetlil, prečo Dědečka nezobral do väzby

O fľaši na stole fotograf zistil, že ide o hruškovicu, pretože mu Dědeček chcel jednu venovať. Šéfa výboru sa fotograf podľa výpovede spýtal, ako plánuje ísť domov, na čo dostal odpoveď, že ho odvezie kamarát.

Dědeček mal po nehode v krvi až 2,07 promile, ale aj zostatkové množstvo liekov. Zarážajúci je fakt, že Dědeček podľa obžaloby popíjal počas celého dňa, nielen v priestoroch Deaflympijského výboru, ale aj neskôr na návšteve u svojho syna.

Prokurátor zdôrazňuje aj fakt, že obžalovaný sa za 11 rokov dopustil 16 dopravných priestupkov. Ani jeden z nich však nemal spojitosť s alkoholom či s užitím inej návykovej látky. Pri každom z priestupkov obžalovaný podstúpil aj dychové skúšky, ktoré vo všetkých prípadoch dopadli negatívne.

Domov
Zdieľať
Diskusia