Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Radka Klučárová TASR
12. mája 2023, 6:50
Čas čítania 0:54

Všetkých obyvateľov obce musia okamžite vysťahovať. Evakuáciu dediny vo Švajčiarsku zapríčinil netradičný jav

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Zatiaľ je otázne, či sa do svojich domov ešte vrátia.

Švajčiarsku obec Brienz ohrozuje jav s veľmi malým výskytom. Pred masívnym zosuvom skál už obyvateľov varovali geológovia. Ľudia, ktorí pod skalami žijú, musia do piatka opustiť svoje domovy, informuje BBC.

Domov sa už možno nikdy nevrátia

Geológovia upozornili, že do roku 2023 sa skalná masa nad Brienzom zosúvala rýchlosťou 32 metrov za rok. Úrady preto nariadili zostávajúcim 70 obyvateľom obce evakuáciu, ktorú síce pôvodne predpokladali na koniec leta, no po vyhodnotení najnovšej situácie vyhlásili príkaz na vysťahovanie v utorok. Zatiaľ je otázne, či sa do svojich domov ešte vrátia. 

Do dediny nesmie vstúpiť nik, kto tam nemá trvalý pobyt. Samotní dedinčania musia svoje príbytky opustiť najneskôr do piatka 12. mája. Ubytovať sa dočasne môžu v okolitých obciach či v blízkom lyžiarskom stredisku Lenzerheide.

Oblasť na západe Švajčiarska je už dlhší čas označovaná z geologického hľadiska za „rizikovú“. Samotná dedina je postavená na nestabilnom podloží a postupne sa zosúva smerom do údolia, čo spôsobilo, že kostolná veža sa začala nakláňať a v stenách viacerých budov sa objavili praskliny.


Očakáva sa, že skala by sa mala do údolia zrútiť v priebehu nasledujúcich 7 až 24 dní. Odborníci nateraz nevedia odhadnúť, či sa bude zosúvať pomaly a dedine sa vyhne alebo sa zrúti náhle a Brienz kompletne zničí.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Podľa odborníkov ide o nezvratný proces, ktorý je následkom globálneho otepľovania. Švajčiarsky permafrost sa rýchlo topí, čo má za následok nestabilitu skalných masívov. 

Obyvatelia obce Brienz sa musia evakuovať pre hroziaci pád skaly.
Obyvatelia obce Brienz sa musia evakuovať pre hroziaci pád skaly. Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia