Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
15. mája 2023, 14:42
Čas čítania 2:28

Kam zmizol diktátor Lukašenko a žije ešte vôbec? V Moskve nedokázal prejsť ani 300 metrov, odvtedy ho nikto na verejnosti nevidel

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bieloruský prezident Alexandr Lukašenko akoby sa vyparil z povrchu zemského. Na internete preto kolujú špekulácie o tom, v akom zdravotnom stave sa nachádza.

Kam zmizol bieloruský prezident Alexandr Lukašenko? Celý svet ho ešte 9. mája mohol vidieť na oslavách Dňa víťazstva po boku Vladimira Putina v centre Moskvy, no po odchode naspäť do svojej domoviny sa po ňom zľahla zem. 

Verejnosť momentálne nevie, kde sa Lukašenko nachádza, a tak v Bielorusku prepukli špekulácie, že je vážne chorý a zdravotný stav sa mu rapídne zhoršil natoľko, že sa ani len nedokáže ukázať na verejnosti. 

Bieloruské médiá v posledných dňoch informovali o tom, že Lukašenka museli previezť do nemocnice, kde podstúpil bližšie nešpecifikované vyšetrenia či zákroky. Miestni obyvatelia preto so zvedavosťou čakali, či sa Lukašenko v nedeľu zúčastní na oslavách dňa štátnej vlajky.

Tento sviatok si za posledných 29 rokov svojej vlády nenechal ujsť ani raz, no tentokrát sa na ceremónii po prvýkrát nezúčastnil. Na sociálnych sieťach už dokonca niektorí ľudia začali špekulovať, či Lukašenko vôbec žije a či sa režim náhodou nesnaží skutočnú situáciu ututlať.

 

V Moskve vyzeral veľmi krehko

Lukašenko sa ako jeden z posledných spojencov ruského režimu 9. mája zúčastnil na vojenskej prehliadke v Moskve. Už v tom čase sa na internete začali šíriť fotografie, na ktorých Lukašenko vyzerá „krehko“, a mnohí pozorovatelia mali pocit, že na tom nie je zdravotne dobre. Na ceremóniu kladenia vencov nedokázal prejsť pešo ani 300 metrov a museli ho odviezť, zatiaľ čo Putin kráčal po boku ruských predstaviteľov.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Z ruských osláv Dňa víťazstva podľa medializovaných informácií Lukašenko odišiel skôr, ako vôbec skončil oficiálny program. Bieloruský prezident sa ešte v rovnaký deň vrátil naspäť do Minska. Napriek tomu, že Lukašenko pricestoval naspäť do krajiny, bieloruská štátna televízia už niekoľko dní neodvysielala žiadne aktuálne zábery prezidenta.

Prezidentská kancelária sa doteraz odmietla vyjadriť k Lukašenkovmu zdravotnému stavu, neposkytla žiadne oficiálne stanovisko a iba ticho mlčí. Na pompéznych oslavách dňa štátneho znaku a vlajky v Minsku musel Lukašenka zastúpiť premiér Roman Golovčenko, pričom prezident oslavujúcemu davu poslal iba list s napísaným prejavom, ktorý prečítal.

Zlyhalo mu zdravie, tvrdí opozícia

Bieloruský exminister kultúry a súčasný opozičný politik Pavel Latuška, žijúci v exile v EÚ, sa v piatok vyjadril, že Lukašenko „je zjavne veľmi vážne chorý“.

„Nedokáže už ani prejsť 100 metrov, nedokáže prednášať prejavy, dokonca ani nedokáže stáť za rečníckym pultom, pretože ho tak zmáha slabosť,“ povedal Latuška. Podľa neho to spôsobuje veľké problémy bieloruskej štátnej televízii, ktorá nevie, aké zábery s prezidentom má vlastne vysielať a ako ich má komentovať.

8. apríla 2024, 19:00 Čas čítania 8:10 Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov Ako Rusi fanatizujú ukrajinské deti na okupovaných územiach a robia z nich zabijakov

Na druhej strane, podpredseda výboru Dumy pre záležitosti Spoločenstva nezávislých štátov Konstantin Zatulin vyhlásil, že Lukašenko naozaj ochorel, ale podľa neho nejde o nákazu koronavírusom. 

„Napriek tomu, že tento človek ochorel, považoval za svoju povinnosť prísť do Moskvy a potom večer v ten istý deň organizoval podujatia v Minsku. Pravdepodobne si potrebuje trochu oddýchnuť, to je všetko,“ tvrdí Zatulin, ktorý podľa vlastných slov vie, akým ochorením Lukašenko trpí, no diagnózu nechcel špecifikovať.

 

Späť
Zdieľať
Diskusia