Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
26. mája 2023, 8:25
Čas čítania 1:28

VIDEO: Ukrajina si natočila, ako dronom zasiahla ruskú vojnovú loď Ivan Churs. Moskva pritom tvrdila, že všetky útoky odrazila

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Loď sa síce nepotopila, došlo však k jej zasiahnutiu i k značnému poškodeniu trupu a vybavenia.

Ukrajinské ministerstvo obrany zverejnilo videozáznam, ktorý zachytáva okamih, keď ruskú vojnovú loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori zasiahol ukrajinský bezpilotný čln. Toto nové video spochybňuje tvrdenie Moskvy zo stredy, keď uviedla, že ukrajinský útok bol zmarený.


Podľa BBC ruské ministerstvo obrany v stredu uviedlo, že na loď Ivan Churs plaviacu sa v Čiernom mori sa pokúsili zaútočiť tri ukrajinské bezpilotné plavidlá.


Rusko tvrdí, že posádke ruskej lode sa útočiace ukrajinské člny podarilo zničiť paľbou zo štandardnej výzbroje. Ubezpečilo tiež, že pri incidente, ktorý sa odohral v stredu skoro ráno, ruská loď nebola poškodená. „Loď Ivan Churs z Čiernomorskej flotily si ďalej plní misiu,“ doplnilo ruské ministerstvo obrany. Zdieľalo aj zábery, ktoré zrejme ukazujú, že jedno z hladinových plavidiel exploduje, keď ho zasiahne streľba z ruskej lode.

Rusko nepriznalo, že jeden dron loď trafil

Medzičasom americká televízia CNN na základe analýzy videa zverejneného Ukrajinou deklarovala, že záznam pravdepodobne naozaj zachytáva loď Ivan Churs.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Na záberoch však aj vidno, ako sa bezpilotný motorový čln vysokou rýchlosťou približuje k lodi Ivan Churs. Záznam sa preruší, keď sa plavidlo priblíži na vzdialenosť niekoľkých metrov od lode.


Ukrajinské ministerstvo vo svojom vyhlásení na sociálnych sieťach nespresňuje rozsah škôd, ktoré podľa neho ruská vojnová loď pri ukrajinskom útoku utrpela.

Nemenované zdroje však pre denník Ukrajinska pravda uviedli, že loď sa síce nepotopila, došlo však k jej zasiahnutiu i k značnému poškodeniu trupu a vybavenia.

„Teraz ju Rusi narýchlo opravujú,“ uviedol zdroj. Podľa poradcu ukrajinského ministra vnútra Antona Heraščenka dron explodoval priamo pri boku lode a vážne ju poškodil. Tieto zverejnené informácie zatiaľ nie je možné nezávisle potvrdiť.

CNN dodala, že požiadala ukrajinskú stranu o komentár k informáciám o lodi Ivan Churs, ale reakciu Kyjeva zatiaľ nemá.

Domov
Zdieľať
Diskusia