Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eliška Hulová TASR
7. júna 2023, 13:20
Čas čítania 1:05

Veľký míľnik. Vláda oficiálne uznala vietnamskú komunitu za novú národnostnú menšinu

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Predstavitelia vietnamskej menšiny chcú rozvíjať svoju kultúru a sprístupňovať ju širokej verejnosti.

Rozhodnutie vlády uznať vietnamskú komunitu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR je historický okamih a veľký míľnik, ktorý Vietnamcom na Slovensku umožní výraznejšie sa zapájať do verejného života a zároveň rozvíjať svoju kultúru, jazyk a identitu. V reakcii na rozhodnutie vlády to uviedli predstavitelia vietnamskej menšiny.

„Sme aktívnymi občanmi, chodíme voliť, pracujeme, podnikáme a reprezentujeme Slovensko aj v zahraničí. Zároveň však chceme rozvíjať svoju kultúru a sprístupňovať ju širokej verejnosti, preto veríme, že bude nasledovať aj druhý krok, a to podpora našej kultúry prostredníctvom Fondu na podporu kultúry národnostných menšín,“ uviedol predseda Vietnamskej komunity na Slovensku Phuong Vo.

Má to prehĺbiť priateľstvá

Vizuálna umelkyňa Kvet Nguyen upozornila, že uznanie vietnamskej komunity je o prijatí a spoločnom priateľstve. „Signál, ktorý v stredu vyslala vláda SR, umožňuje prehĺbenie vzťahov vietnamskej komunity so Slovákmi a tiež priateľstvá našich detí. Je to aj gesto, ktoré ukazuje, že Slovensko je otvorené rôznorodosti kultúr, ktoré tu existujú,“ zdôraznila.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

László Bukovszky, splnomocnenec vlády pre národnostné menšiny, upozornil, že uznanie menšiny nie je iba symbolickým aktom, ale prináša so sebou aj záväzky zo strany štátu. „Národnostné práva nemôžu byť iba výkladnou skriňou, ale nástrojom na posilnenie identity danej komunity,“ zdôraznil. Zároveň prisľúbil, že bude dbať na to, aby mala vietnamská komunita na Slovensku podporu pri presadzovaní svojich práv.

Vláda na stredajšom zasadnutí schválila vietnamskú menšinu za oficiálnu národnostnú menšinu v SR, počet oficiálnych národnostných menšín sa tak zvýšil na 14.

Vietnamská menšina bude mať teda nielen zastúpenie vo Výbore pre menšiny a etnické skupiny Rady vlády SR pre ľudské práva, národnostné menšiny a rodovú rovnosť, ale aj nárok na podporu svojich aktivít z finančných zdrojov Fondu na podporu kultúry národnostných menšín.

Majitelia reštaurácie PAPAYA Authentic Vietnamese Restaurant.
Majitelia reštaurácie PAPAYA Authentic Vietnamese Restaurant. Zdroj: Bolt Food
Domov
Zdieľať
Diskusia