Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
12. júna 2023, 17:05
Čas čítania 0:57

Nepokaz si dovolenku. Pred cestou do tejto destinácie, ktorú obľubujú tisícky Slovákov, si poriadne skontroluj pas

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ministerstvo varuje dovolenkárov pred chybami, ktorých by sa mali vyvarovať.

Ministerstvo zahraničných vecí informuje dovolenkárov o základných informáciách, ktoré by si mal vedieť pred cestou do Turecka.

Pred dovolenkou v Turecku je potrebné mať platný cestovný pas, ktorého platnosť presahuje 150 dní od dátumu príchodu do krajiny. Pred odletom do Turecka sa uisti, že máš v pase voľné minimálne dve strany, inak ti vstup do krajiny nemusia umožniť.

Do Turecka sa na dovolenku dostaneš aj bez víz. „Ak však cestujete do krajiny s iným zámerom, napr. študovať, zamestnať sa v oblasti vedy, výskumu, kultúry, športu, alebo pracovne ako vodič (autobusu, auta), je nevyhnutné si vopred zabezpečiť víza,“ informuje ministerstvo.

Cesta autom sa predraží

Ak si chceš v Turecku požičať auto, alebo sa do krajiny dopraviť autom až zo Slovenska, netreba zabúdať na to, že diaľnice sú v krajine spoplatnené. Aby si mohol šoférovať auto, treba vlastniť medzinárodný vodičský preukaz. 

„Na hraničnom vstupe vyžadujú zelenú kartu aj doklady o vlastníctve auta, pri požičanom vozidle je nutné mať úradne overené splnomocnenie majiteľa,“ uviedlo ministerstvo.

24. apríla 2024, 9:30 Čas čítania 2:27 Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ Dovolenka na grécky aj turecký spôsob s najčistejšou vodou na kúpanie v EÚ

Covid pass už pri vstupe do krajiny nebudeš potrebovať. Okrem iného si daj pozor na to, aby si nepil vodu z verejného vodovodu, ktorá sa na konzumáciu neodporúča.

Taktiež nezabudni, že väčšinu obyvateľov krajiny tvoria moslimovia a je dôležité, aby si aj ty rešpektoval ich kultúru. „Preto sa od návštevníkov môže, najmä na miestach slúžiacich na náboženské účely, vyžadovať zahalenie nôh, ramien i hlavy. Mimo pláží, zábavných parkov či diskoték môžu neželané prejavy náklonnosti vyvolať konflikt,“ vysvetľuje ministerstvo.

Domov
Zdieľať
Diskusia