Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
TASR
26. júna 2023, 16:05
Čas čítania 0:58

Vladimir Putin vystúpil s prvým prejavom po víkendovej vzbure. Prigožina nespomenul ani raz, pokus o štátny prevrat odignoroval

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Putin v príhovore iba zablahoželal účastníkom priemyselného fóra.

Ruský prezident Vladimir Putin vystúpil v pondelok s prvým prejavom od 24-hodinovej víkendovej vzbury ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny pod vedením jej vodcu Jevgenija Prigožina.

Vo videu, ktoré v pondelok zverejnili na webovej stránke Kremľa, však Putin vzburu nespomenul, namiesto toho len zablahoželal účastníkom priemyselného fóra.

Sky News pripomína, že nebolo bezprostredne jasné, kedy alebo kde bol Putinov prejav nahratý. Podľa AFP išlo o mládežnícke fórum s názvom „Inžinieri budúcnosti“, kde Putin ocenil spoločnosti za to, že zabezpečujú stabilné fungovanie priemyslu krajiny zoči-voči závažným externým výzvam.

26. júna 2023, 12:30 Čas čítania 1:13 Prigožina treba za pokus o prevrat popraviť, ozýva sa v Rusku. Šéfa Vagnerovej skupiny naďalej vyšetrujú napriek dohode s Putinom Prigožina treba za pokus o prevrat popraviť, ozýva sa v Rusku. Šéfa Vagnerovej skupiny naďalej vyšetrujú napriek dohode s Putinom

Putin v pondelok telefonoval aj s iránskym prezidentom Ebráhímom Raísím, ktorý ho ubezpečil o svojej plnej podpore, uviedol Kremeľ. Podporu v súvislosti s udalosťami z 24. júna údajne ruskému vedeniu vyslovil aj katarský šejk Tamím bin Hamad Ál Sání.

Ruský premiér vyzval na jednotu

Agentúra Reuters v pondelok okrem iného citovala ruského premiéra Michaila Mišustina, ktorý počas zasadania vlády odvysielaného televíziou uviedol, že Rusko čelilo výzve pre svoju stabilitu. „Musíme konať spolu, ako jeden tím, a zachovať jednotu všetkých síl, zhromaždených okolo prezidenta,“ povedal Mišustin.

Šéf vagnerovcov Prigožin v sobotu vyhlásil, že jeho muži sú na ceste do Moskvy v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer oznámil, že im nariadil obrátiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy. Britská tajná služba však zverejnila detaily toho, prečo Prigožin svoj prevrat odvolal. 

Terčom najostrejšej kritiky zo strany Prigožina bol ruský minister obrany Sergej Šojgu, ako aj náčelník generálneho štábu Valerij Gerasimov.

Putin
Zdroj: TASR/AP
Domov
Zdieľať
Diskusia