Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko TASR
26. júna 2023 o 12:30
Čas čítania 1:13

Prigožina treba za pokus o prevrat popraviť, ozýva sa v Rusku. Šéfa Vagnerovej skupiny naďalej vyšetrujú napriek dohode s Putinom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nateraz stále nie je známe, kde sa šéf vagnerovcov nachádza.

Šéf ruskej žoldnierskej Vagnerovej skupiny Jevgenij Prigožin naďalej čelí v Rusku vyšetrovaniu zo strany ruskej Federálnej bezpečnostnej služby (FSB) za zorganizovanie ozbrojenej vzbury.

„Trestné stíhanie voči Prigožinovi nebolo zastavené,“ uviedli s odvolaním sa na nemenovaný zdroj z ruskej prokuratúry tri najväčšie ruské tlačové agentúry. Reuters cituje ruský denník Kommersant, podľa ktorého taktiež nedošlo k zmene statusu prípadu vedeného proti Prigožinovi ani napriek dohode o ukončení jeho vzbury.

26. júna 2023 o 8:00 Čas čítania 0:38 Bývalý šéf CIA vysmial Prigožina, ktorý odišiel do Bieloruska. Na toto si tam dávaj veľký pozor, inak to skončí smrťou, odkazuje Bývalý šéf CIA vysmial Prigožina, ktorý odišiel do Bieloruska. Na toto si tam dávaj veľký pozor, inak to skončí smrťou, odkazuje

FSB začala vyšetrovať Prigožina v piatok 23. júna po tom, čo oznámil, že organizuje „pochod spravodlivosti“ na Moskvu v snahe zosadiť ruské vojenské vedenie. V sobotu večer však oznámil, že svojim žoldnierom nariadil otočiť sa späť do táborov na Ukrajine po tom, ako bieloruský prezident Alexandr Lukašenko sprostredkoval ukončenie krízy.

Súčasťou dohody bolo podľa hovorcu Kremľa aj zastavenie trestného stíhania voči vzbúrencov výmenou za ich návrat do táborov. Prigožin sa v rámci dohody mal zase presunúť do Bieloruska. Šéf vagnerovcov bol však naposledy videný v sobotu v Rostove nad Donom na juhu Ruska v konvoji Vagnerovej skupiny a odvtedy na verejnosti nevystúpil.

V štátnej televízii preňho žiadajú guľku medzi oči

Po dosiahnutí dohody s Kremľom však aktuálne Prigožin čelí vlne urážok zo strany viacerých osobností ruského informačného priestoru. Bývalý zástupca veliteľa južného obvodu ruskej armády Andrej Guruljov počas svojho vystúpenia v štátnej televízii dokonca uviedol, že jediné riešenie vidí v „guľke medzi očami“, informuje britský portál Daily Mail

 

Guruljov žiada rovnaký trest nielen pre Prigožina, ale aj spoluzakladateľa vagnerovskej skupiny Dmitrija Utkina. K jeho výzve sa neskôr pridal aj známy ruský vojnový bloger, bývalý príslušník ruskej armády a zločinec Igor Girkin, ktorý na sociálnej sieti Telegram označil popravu Prigožina za nevyhnutnú.

Domov
Zdieľať
Diskusia