Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
28. júna 2023 o 17:35
Čas čítania 1:05

Česi zrejme poriadne zvýšia rýchlostný limit na diaľniciach. Zavádzajú aj ďalšie novinky, ktoré uľahčia život motoristom

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Nová novela cestného zákona by však mala platiť len na vybraných úsekoch diaľnic.

Na niektorých úsekoch českých diaľnic sa zrejme zvýši maximálna povolená rýchlosť zo súčasných 130 kilometrov za hodinu na 150 km/h. Novela cestného zákona, ktorú v stredu schválili poslanci, zavádza tiež možnosť šoférovať auto od 17 rokov pod dohľadom mentora.

Český minister dopravy Martin Kupka upozornil, že zákon nezvyšuje maximálnu povolenú rýchlosť na diaľniciach plošne. Keď zákon prejde celým legislatívnym procesom, rýchlejšie sa bude jazdiť len na nových a modernizovaných úsekoch diaľnic. Musí to umožňovať aj intenzita premávky v danej lokalite. Na zvyšných úsekoch zostane maximálna povolená rýchlosť nezmenená.

Vládna novela okrem zmeny bodovacieho systému za dopravné priestupky prináša podľa ministra aj preventívne opatrenia. Za jedno z nich označil možnosť získať vodičský preukaz už v 17 rokoch a jazdiť pod dohľadom skúseného vodiča. „Je to opatrenie, ku ktorému sme sa inšpirovali aj v iných štátoch sveta,“ povedal Kupka.

Zavedú aj vodičský preukaz „na skúšku“

Zavedenie takejto možnosti v iných krajinách podľa ministra viedlo k tomu, že mladí šoféri, ktorí predstavujú rizikovú skupinu, sú spoločnou jazdou napríklad s rodičom lepšie pripravení na cestnú premávku. Rodič totiž dieťa vedie k tomu, aby viac predvídalo a nepúšťalo sa do rizikových situácií, myslí si minister.

29. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 3:53 Megaprojekt Koridor DOL: Trasa viedla aj cez Slovensko, z Česka by urobil európske centrum lodnej dopravy Megaprojekt Koridor DOL: Trasa viedla aj  cez Slovensko, z Česka by urobil európske centrum lodnej dopravy

Okrem toho sa zavedie takzvaný vodičský preukaz na skúšku. Počas dvoch rokov od jeho získania bude platiť „ochranná lehota“. Pre týchto vodičov bude podľa slov Kupku platiť prísnejší meter. Opatrenia zdôvodnil tým, že až 11 percent všetkých dopravných nehôd spôsobuje práve táto skupina vodičov, pričom tvorí len tri percentá z ich celkového počtu.

Novela zákona o cestnej premávke by mala podľa šéfa rezortu dopravy zvýšiť bezpečnosť na českých cestách a docieliť, aby sa šoféri k sebe správali ohľaduplnejšie. Schváliť ju ešte musia senátori.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: TASR/Michal Svítok
Domov
Zdieľať
Diskusia