Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Florián Meričko
29. júna 2023 o 20:01
Čas čítania 0:42

Cestní piráti v Česku skončia za dopravné priestupky na povinnej terapii. Zaplatia si ju sami

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Bodový systém u našich susedov tak dostal vylepšenie, ktoré veľa motoristov nepoteší.

Bodový systém za dopravné priestupky dostane v Česku nové „vylepšenie“ v podobe povinnej 20-hodinovej terapie. Týkať sa to bude tých vodičov, ktorí v dôsledku porušovania pravidiel cestnej premávky prídu o vodičský preukaz na obdobie dlhšie ako 18 mesiacov, informuje denník Pravda.

Ide o trojtýždňový terapeutický kurz v rozsahu 20 hodín, ktorí si budú musieť platiť samotní vodiči. V prepočte ich strata vodičského preukazu vyjde poriadne draho. Okrem doteraz zavedenej povinnosti podstúpiť psychologické vyšetrenie budú mať povinnosť absolvovať terapiu za približne 600 eur.

Absolvovať budú skupinové sedenia s diskusiami

Terapeutický kurz bude zahŕňať poučenie o najčastejších dôvodov, prečo vodiči prichádzajú o vodičské preukazy, ale aj aký vplyv na šoféra má alkohol či drogy. Zároveň v ňom budú potrestaní motoristi riešiť, ako majú zvládať emočne vypäté situácie pri šoférovaní alebo aký postoj majú mať k ostatným účastníkom cestnej premávky.

Pôjde o skupinové terapie, počas ktorých motoristi budú môcť diskutovať a vyjadrovať vlastné názory alebo postoje. Odborníci na základe aktuálnych dát predpokladajú, že terapiu bude musieť ročne absolvovať až 15-tisíc vodičov.

Povinnosť absolvovať terapeutický kurz by mala začať platiť od apríla 2024.

Domov
Zdieľať
Diskusia