Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Jana Chovancová TASR
23. júla 2023, 13:49
Čas čítania 1:02

Rusi zbombardovali katedrálu v Odese. Zelenskyj sľubuje odvetu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Napriek tomu, že Rusko vyhlásilo, že zasiahlo všetky potrebné ciele, Ukrajina sa nevzdáva a Zelenskyj sľubuje odvetu.

Moskva uviedla, že v ukrajinskom prístavnom meste Odesa zasiahla všetky plánované ciele, ktoré boli využívané na prípravu „teroristických aktov“ proti Rusku. 


„V noci podnikli ozbrojené sily Ruskej federácie úder... na zariadenia, kde boli pripravované teroristické akty proti Ruskej federácii s použitím bezpilotných člnov,“ uviedla vo vyhlásení ruská armáda. Všetky plánované ciele boli podľa nej zničené.


Ukrajina v nedeľu uviedla, že nočné ruské útoky na Odesu si vyžiadali dve obete a 22 zranených. Medzi zranenými sú aj štyri deti vo veku 11, 12 a 17 rokov, potvrdil ukrajinský minister vnútra Ihor Klymenko.

Útoky ťažko poškodili odeský Chrám premenia Pána, ktorý je najväčšou pravoslávnou katedrálou v Odese a patrí ukrajinskej pravoslávnej cirkvi s väzbami na Moskvu. Tamojšie úrady uviedli, že sa spod trosiek podarilo vyzdvihnúť Kasperovskú ikonu Matky Božej, ktorá je patrónkou Odesy.


Ukrajinský prezident Volodymyr Zelenskyj v nedeľu prisľúbil za útoky na Odesu ruským jednotkám odplatu. „Rakety proti mierumilovným mestám, proti obytným budovám, katedrále. Definitívne dôjde k odvete proti ruským teroristom za Odesu. Pocítia túto odvetu,“ povedal Zelenskyj. Príspevok spolu s fotkami zničeného chrámu pridal na sociálnu sieť Twitter. 

Útoky podľa denníka The Guardian odsúdila aj americká veľvyslankyňa na Ukrajine Bridget Brinková a stanovisko zaujala aj ukrajinská pobočka ľudskoprávnej organizácie Amnesty International. Odsúdila, ako ruské sily neustále prejavujú neúctu k životom civilistov.

Domov
Zdieľať
Diskusia