Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Florián Meričko
6. septembra 2023, 8:00
Čas čítania 0:38

Hneď za slovenskými hranicami sa rýchlo šíri nákazlivé infekčné ochorenie. Situácia je najhoršia za posledných 20 rokov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Svrab môžu prenášať nielen ľudia, ale aj domáci miláčikovia.

V Česku sa od začiatku roka 2023 výrazne rozšíril svrab. Podľa epidemiológa a bývalého ministra zdravotníctva Romana Prymulu je situácia v krajine najhoršia za posledných 20 rokov. Kým minulý rok zaznamenali dokopy 5 276 nahlásených prípadov svrabu, za prvých šesť mesiacov tohto roka ich bolo už vyše 4 800, informuje český portál Blesk.

Svrab je vysoko nákazlivé infekčné ochorenie. Spôsobuje ho parazit zákožka svrabová, ktorý sa dokáže zavŕtať do kože.

„Je to veľmi zaujímavé ochorenie a dá sa spoznať aj takmer laicky. Zákožka si nájde svoju cestu, a ako sa zavŕta, tak sa prejaví zápal okolo vstupu do jej chodbičky, potom sa vytvorí drobný prúžok a potom opäť výstup z chodbičky, to znamená, že na povrchu kože vytvára malinké začervenané činky,“ priblížil epidemiológ. 

Šírenie svrabu je podľa Prymulu masívne a môže postihnúť aj tých, ktorí poctivo dodržiavajú osobnú hygienu. „Môže sa šíriť veľmi intenzívne v rôznych detských kolektívoch a dokonca aj od domácich miláčikov. Nakazené bývajú aj diviaky,“ poznamenal odborník.

V Česku sa v prvom polroku výrazne rozšíril svrab. Prenášať ho môžu nielen ľudia, ale aj zvieratá, varuje epidemiológ Roman Prymula.
V Česku sa v prvom polroku výrazne rozšíril svrab. Prenášať ho môžu nielen ľudia, ale aj zvieratá, varuje epidemiológ Roman Prymula. Zdroj: TASR/Henrich Mišovič
Domov
Zdieľať
Diskusia