Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Radka Klučárová
26. septembra 2023, 17:28
Čas čítania 0:40

Šoférovanie SUV už len so špeciálnym vodičákom? Nový návrh chce zaviesť striktné obmedzenie, kontrolovať chce vodičov do 21 rokov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Automobily ťažšie ako 1,8 tony by mohli šoférovať iba skúsení vodiči starší ako 21 rokov s novým vodičským preukazom.

Európsky parlament pripravuje návrh zmien viacerých pravidiel dopravy, ktorých cieľom by malo byť zvýšenie bezpečnosti na cestách. Za vypracovanie správy Európskeho parlamentu v reakcii na návrh Európskej komisie, ktorá chce upraviť pravidlá pre vodičské preukazy, zodpovedá francúzska poslankyňa Karima Delli.

Jedným z viacerých návrhov, ktoré poslankyňa zahrnula do svojej parlamentnej správy, je zavedenie nového vodičského oprávnenia B+, ktorým by museli disponovať šoféri všetkých áut s hmotnosťou viac ako 1,8 tony, informuje portál Autoviny.sk.

Ak by parlamentom návrh prešiel, automobily s vyššou hmotnosťou by mohli šoférovať iba vodiči starší ako 21 rokov, ktorí majú skúsenosti so šoférovaním v trvaní aspoň dva roky.

Do vozidiel skupiny B by už viac po novom nepatrili vozidlá s maximálnou hmotnosťou 3,5 tony. Zmeny by sa tak dotkli nielen modelov typu SUV, ale všetkých áut ťažších ako 1,8 tony. 

Nový balík návrhov zahŕňa aj novinku v podobe maximálne povolenej rýchlosti 130 km/h pre všetky členské štáty EÚ či pravidelnejšie a prísnejšie kontroly starších vodičov. Či návrh prejde legislatívnym procesom Európskej únie, je však nateraz otázne. 

Slováci majú poslednú možnosť získať vodičský preukaz typu C či D úplne zadarmo.
Slováci majú poslednú možnosť získať vodičský preukaz typu C či D úplne zadarmo. Zdroj: TASR/Pavel Neubauer
Domov
Zdieľať
Diskusia