Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
4. októbra 2023, 6:05
Čas čítania 0:44

Turisti si z Turecka chceli priniesť kamene ako suvenír, no vraj vzali archeologické artefakty. Hrozí im niekoľkoročné väzenie

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ženu obvinili z pašovania archeologických artefaktov. Hrozí jej trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov a pokuta vo výške 18-tisíc lír, čo je približne 600 eur.

Belgický pár si minulý týždeň užíval dovolenku v tureckej destinácii Antalya. Na pamiatku si do batožiny zabalili tri kamene z pláže a ulice, ktoré si chceli uložiť do akvária. Ukázalo sa, že ide o cenné kamene s historickou hodnotou, ktoré ich dostali do obrovských problémov. O prípade informuje turecká BBC.

Pár z Antverp tvrdí, že išlo o kamene, ktoré našli voľne položené v meste Manavgat a nešlo podľa nich o artefakty z náleziska. Letisková polícia však kamene poslala na expertízu odborníkom do antalyjského múzea, ktorí zistili, že v skutočnosti ide o zvyšky budov s významnou historickou hodnotou. 

Žene hrozí väzenie a mastná pokuta

Dvojica tak uviazla v Turecku a čaká na súdny proces. V Antalyi si prenajali byt a v krajine musia zotrvať až do verdiktu súdu. Ženu obvinili z pašovania archeologických artefaktov. Hrozí jej trest odňatia slobody na 1 až 5 rokov a pokuta vo výške 18-tisíc lír, čo je približne 600 eur.

Odcudzenie akéhokoľvek predmetu z archeologického náleziska turecký trestný zákonník považuje za trestný čin, v tomto prípade ide podľa tureckých úradov o pašovanie historických artefaktov. Úrady apelujú na turistov, aby z krajiny nič nevyvážali. 

kamene, Antalya, Turecko
Zdroj: Vanna, Abd-Al-Rahim (Twitter)
Domov
Zdieľať
Diskusia