Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
18. októbra 2023, 16:08
Čas čítania 0:42

V slovenskej banke odborári vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Zamestnanci požadujú od nového roka vyšší plat

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Odborári tvrdia, že banka je voči svojim radovým zamestnancom skúpa.

Odborári v UniCredit Bank vyhlásili štrajkovú pohotovosť. Ako dôvod uvádzajú, že zamestnanci v pobočkách zarábajú menej, ako je aktuálny sektorový priemer. Priemerný plat vo finančnom sektore sa pohybuje okolo sumy 2 400 eur v hrubom, zatiaľ čo zamestnanci v pobočkách zarábajú od 1 200 do 1 500 eur, informuje portál Index

„Za túto sumu je na nich vyvíjaný tlak, aby napĺňali ambiciózne plány ziskovosti bánk tým, že predajú dostatočné množstvo produktov, od hypoték až po poistky,“ vyhlásil šéf bankových odborárov Svetozár Michálek.

Odborári tvrdia, že vedenie sa k nim správa skúpo napriek tomu, že banka v prvom polroku zarobila o 23 % viac a čistý zisk jej stúpol na 221 miliónov eur. Poukázali aj na to, že generálny riaditeľ Andrea Orcel si zvýšil fixný ročný plat z 2,5 na 3,25 milióna eur.

Zamestnanci požadujú, aby im banka od 1. januára 2024 zvýšila základné mzdy o priemernú mieru inflácie za rok 2023. Odborári takisto chcú, aby zamestnancom od 1. apríla 2024 stúpla mzda tak, aby sa minimalizovali platové rozdiely na rovnakých pracovných pozíciách. Dôvodom je, že novým zamestnancom rastú platy rýchlejšie.

banka
Zdroj: TASR/František Iván
Späť
Zdieľať
Diskusia