Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
20. októbra 2023 o 19:59
Čas čítania 1:04

Škody po zemetrasení na východe Slovenska nemajú konca. Miestni nemôžu piť vodu zo studní, na pomoc prídu hygienici

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Problém s pitnou vodou z vlastných studní sa týka obcí Ďapalovce, Tokajík, Lukačovce a Pakostov.

V obciach po zemetrasení na východe Slovenska majú ľudia problém s pitnou vodou z vlastných studní. Ako pre TASR uviedol prednosta Okresného úradu v Prešove Peter Harvan, voda je horká a znečistená. Záchranné práce po zemetrasení sa podľa neho blížia ku koncu, 62 budov je v dôsledku prírodnej katastrofy vážne zničených a 16 odporučili statici čiastočne alebo úplne zbúrať.

„Dnes sa nám objavili problémy s vodou. Požiadali sme hygienikov o súčinnosť v tejto veci. V pondelok (23. 10.) by mali byť v teréne a odoberať vzorky vôd zo studní, ktoré ľudia používali ako pitnú vodu. Potrebujeme vedieť, či to chemické zloženie vody je vhodné alebo či budeme musieť iným spôsobom k tomu pristupovať a dať nejaké odporúčanie starostom,“ povedal Harvan s tým, že tento problém sa týka obcí Ďapalovce, Tokajík, Lukačovce a Pakostov.

Napočítali až 62 zničených domov

Čo sa týka obhliadok budov a domov statikmi, doteraz ich prešli 520. „Z nich 62 je vážne zničených, ktoré potrebujú ďalšie prezretie alebo statický posudok, a 16 statici odporučili čiastočne alebo úplne asanovať. Ak sa však majiteľ rozhodne, že chce nehnuteľnosť zachrániť, tak musí postupovať v súlade so statickým posudkom,“ priblížil prednosta.

26. júla 2024 o 16:23 Čas čítania 4:02 Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra Baterkárni InoBat pomáha exminister Smeru Hudák, využil aj pozíciu v Európskej investičnej banke. Milióny mala od štátu aj Bödöra

Statikov podľa jeho slov stále volajú na základné obhliadky k mnohým budovám, v ktorých buď zriaďovatelia, mestá, alebo obce neboli od zemetrasení. Podľa Harvana sa viac-menej blížia ku koncu všetkých záchranných prác. S rezortom vnútra Okresný úrad v Prešove rieši, ako naložiť so sutinou.

Východ Slovenska zasiahlo 9. októbra zemetrasenie. Malo silu 4,9 lokálneho magnitúda a epicentrum v katastri obce Ďapalovce v okrese Vranov nad Topľou. Úmrtia ani zranenia nie sú hlásené. Vo viacerých obciach však evidujú materiálne škody.

Studňa
Zdroj: TASR/Ján Krošlák
Domov
Zdieľať
Diskusia