Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Samuel Valent
27. októbra 2023 o 15:45
Čas čítania 0:41

Šutajovi Eštokovi hrozí pokuta za čistky v NAKA. Jeho rozhodnutia sú neplatné, odkázala šéfka Úradu na ochranu oznamovateľov

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Obvinení majú podľa úradu status chránených oznamovateľov.

Právny zástupca dotknutých policajtov, tzv. čurillovcov, Peter Kubina považuje personálny rozkaz o dočasnom pozbavení štátnej služby za neplatný.

Ako zdôvodnil na sociálnej sieti, takýto krok si vyžaduje vzhľadom na ich status chránených oznamovateľov súhlas Úradu na ochranu oznamovateľov, ktorý udelený nebol. Vydanie rozkazu označil za zneužitie právomoci verejného činiteľa. „Ide o jasné odvetné opatrenie, ktoré nijako nesúvisí s vývojom ich trestného stíhania,“ skonštatoval. Avizuje reakciu zákonnými prostriedkami.


Predsedníčka Úradu na ochranu oznamovateľov Zuzana Dlugošová priblížila, že úrad v priebehu tohto týždňa nedostal žiadnu žiadosť o udelenie súhlasu s pracovným úkonom od žiadneho zamestnávateľa.

„Treba podčiarknuť, že prípadný úkon voči chránenému oznamovateľovi bez súhlasu nášho úradu je zo zákona neplatný. V prípade, ak zamestnávateľ urobí takýto úkon bez nášho súhlasu, možno mu uložiť peňažnú pokutu,“ dodala.

Nový minister vnútra Matúš Šutaj Eštok z Hlasu-SD krátko po svojom nástupe do funkcie postavil obvinených policajtov Národnej kriminálnej agentúry Jána Čurillu a jeho kolegov mimo služby. Odvolal aj policajného prezidenta Štefana Hamrana a zrušil pozície viceprezidentov Policajného zboru, ktoré zastávali Branko Kišš a Damián Imre. Oboch preložili mimo prezídia.

Domov
Zdieľať
Diskusia