Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
10. novembra 2023, 12:24
Čas čítania 0:57

Na Slovensku rastie priemerná mesačná mzda. Zamestnanci týchto odvetví to pocítili najviac

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Priemerná nominálna mzda rástla vo všetkých desiatich sledovaných sektoroch.

Priemerná nominálna mesačná mzda v septembri medziročne narástla vo všetkých desiatich sledovaných odvetviach. Mzdy sa najviac, a to o 16,2 %, zvýšili v maloobchode na 1 135 eur. Informoval o tom Štatistický úrad SR.

Mzdy zamestnancov v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev vzrástli o 13,1 % na 710 eur a vo vybraných trhových službách o 11,9 % na 1 390 eur. V ostatných odvetviach sa nárast miezd pohyboval od 6,7 % v informáciách a komunikácii, kde septembrová priemerná mzda zodpovedala 2 345 eurám do 9,1 % vo veľkoobchode s priemernou mzdou vo výške 1 409 eur.

Nominálna mesačná mzda sa najviac zvýšila v odvetviach s nízkymi zárobkami, a to v ubytovaní o 15,1 % na 1 068 eur, v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev o 14 % na 699 eur a v stavebníctve o 13,2 % na 1 008 eur.

Rast reálnych miezd si udržalo sedem sektorov

Rast reálnych miezd si v septembri udržalo sedem z desiatich sledovaných sektorov. Reálne mzdy sa od začiatku roka zvýšili o 2,8 % v ubytovaní, do 2 % v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev, v stavebníctve a aj vo vybraných trhových službách. V ostatných odvetviach reálne mzdy medziročne klesli.

3. mája 2024, 9:30 Čas čítania 5:17 McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina McDonald’s hľadá nové posily do tímu. Okrem kariérneho rastu máš flexibilný pracovný čas, jedlo v 50 % zľave či lístky do kina

Vo väčšine sledovaných odvetví odolali septembrové mzdy inflácii. O 7,4 % sa zvýšili v maloobchode, úroveň rastu o 3 % prekročili v činnostiach reštaurácií a pohostinstiev a vo vybraných trhových službách. V sektore dopravy zostali na úrovni septembra 2022.
Reálne nižšie zárobky o 1,4 % mali zamestnanci v informáciách a komunikácii a tiež v priemysle, kde mzdy poklesli medziročne o 0,7 %.

Ilustračná fotografia.
Ilustračná fotografia. Zdroj: Unsplash/CAR GIRL
Domov
Zdieľať
Diskusia