Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Radka Klučárová
21. novembra 2023, 16:30
Čas čítania 0:34

Medvede na Slovensku sa nepoberajú na zimný spánok. Ukázal sa nečakaný problém

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Ak má medveď dostatok potravy a je v dobrej kondícii, nemusí hibernovať aj dva roky po sebe.

Medvede sa na zimný spánok zvyčajne chystajú už v polovici novembra. Podľa záberov zo slovenských lesov je to však tento rok inak. Ak má medveď dostatok potravy a je v dobrej kondícii, nemusí hibernovať aj dva roky po sebe, informuje portál noviny.sk.

„Na to, aby medveď začal hibernovať, vplýva veľa faktorov, napríklad vek, zdravotný stav jedinca, ale aj to, či má dostatok tukových rezerv na to, aby hibernáciu prežil,“ povedal ochranár z Národného parku Poloniny. 

Ak nie je tuhá zima a šelmy majú jednoduchý prístup k potrave, nemusia sa uložiť na zimný spánok a podľa odborníka sú aktívne celé ročné obdobie. Netreba sa však obávať. Medvede by nemali byť agresívnejšie a aktívna zima by sa vôbec nemala podpísať pod ich správaním.

V prípade, že v lese dôjde k stretu s medveďom, je dôležité zachovať pokoj a čo najnenápadnejšie sa vzdialiť z jeho dohľadu, odporúča odborník. 

Ilustračný záber.
Ilustračný záber. Zdroj: TASR/Milan Kapusta
Domov
Zdieľať
Diskusia