Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj REFRESHER+ len za 1 €
Barbora Fábryová
22. decembra 2023, 18:24
Čas čítania 0:35

Slovenskí vedci vynašli nový materiál. Pomôcť môže najmä v oblasti medicíny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slovenskí vedci prišli na užitočný objav, ktorý má pomôcť hlavne lekárom.

Vedci na Slovensku vynašli dôležitý materiál. Ide o tenkú vrstvu, do ktorej sa obalia implantáty. Tie sa zavádzajú do tela, ako napríklad hadičky a čipy, ktoré napríklad dokážu merať hladinu glukózy v krvi, píše RTVS

„Polymér, z ktorého je pripravený, je vlastne veľmi podobný proteínom, čiže vlastne telo si myslí, že to je v podstate proteín, a nebojuje proti nemu,“ povedal vedec zo Slovenskej akadémie vied (SAV) Juraj Kronek.

Nový materiál môžu lekári používať najmä pri materiáloch, ktoré sa zle znášajú s bunkami. Napríklad rôzne katétre alebo hadičky. Ešte však nie je jasné, kedy sa k vynálezu dostanú samotní lekári, pretože výrobok budú musieť najprv otestovať.

„Každý lekár by mal u seba prášok toho polyméru. Spravil by si roztok alebo by si ho namočil do toho roztoku a dal do beta žiariča. V priebehu niekoľkých minút si dokáže pripraviť takúto vrstvu priamo v nemocnici,“ spresnil použitie Kronek.

laboratórium
Zdroj: Unsplash/CDC/volně k užití
Domov
Zdieľať
Diskusia