Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
12. januára 2024, 7:13
Čas čítania 1:10

USA s Britániou spustili masívne údery na povstalcov v Jemene. Ich popredný predstaviteľ hrozí tvrdou vojenskou reakciou

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Útoky jemenských húsijských povstalcov odsúdilo 11 krajín. Rusko, Čína, Alžírsko a Mozambik sa zdržali prejavenia názoru.

Spojené štáty a Británia začali vo štvrtok vykonávať masívne údery proti desiatkam cieľov v Jemene, ktoré sú spojené s tamojšími Iránom podporovanými húsijskými povstalcami. 


Ide o prvé odvetné údery proti jemenským povstalcom húsíom, ktorí od novembra útočia raketami a dronmi na lodnú dopravu v Červenom mori. Húsíovia, ktorí majú pod kontrolou väčšinu územia Jemenu, tvrdia, že tak konajú zo solidarity s Palestínčanmi v Pásme Gazy, kde Izrael bojuje proti militantnému hnutiu Hamas.

USA s Britániou zapojili rozsiahlu vojnovú techniku 

Do operácie americkej a britskej armády v Jemene sú zapojené stíhačky, ponorka aj vojnové lode, z ktorých boli vypálené strely Tomahawk, uviedli pre Reuters nemenované zdroje s tým, že oficiálne vyhlásenie by malo byť zverejnené čoskoro.


Medzi vojenské ciele patrili logistické uzly, systémy protivzdušnej obrany a miesta skladovania a odpaľovania zbraní, píše agentúra AP s odvolaním sa na niekoľko nemenovaných predstaviteľov USA.


Americký prezident Joe Biden v piatok vyhlásil, že údery proti húsíom v Jemene podporili aj Austrália, Kanada, Bahrajn a Holandsko.


Spravodajcovia AP v piatok skoro ráno informovali o štyroch výbuchoch v Saná, hlavnom meste Jemenu. Svedkovia hlásili päť explózií aj v prístavnom meste Hudajdá. Údery USA a Británie medzičasom podľa Reuters potvrdil aj húsijský predstaviteľ.

Muhammad Alí al-Húsí hrozí tvrdou vojenskou reakciou 

Popredný predstaviteľ jemenských húsijských povstalcov Muhammad Alí al-Húsí vo štvrtok varoval, že akýkoľvek útok zo strany USA na ich pozície v Jemene vyvolá tvrdú vojenskú reakciu.


Washington predtým tvrdil, že húsíovia vypálili balistickú strelu na medzinárodné námorné trasy v Adenskom zálive. Podľa agentúry Reuters išlo o 27. útok týchto povstalcov od 19. novembra.

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Bezpečnostná rada Organizácie Spojených národov prijala v stredu rezolúciu, v ktorej odsúdila útoky jemenských húsijských povstalcov na obchodné lode v Červenom mori a vyzvala na ich okamžité zastavenie. Rezolúciu podporilo 11 krajín, hlasovania sa zdržali Rusko, Čína, Alžírsko a Mozambik.

Domov
Zdieľať
Diskusia