Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
30. januára 2024, 17:03
Čas čítania 0:42

Polícia zhabala bitcoiny za 2 miliardy eur. Dvaja muži ich zarobili vďaka online biznisu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Na vyšetrovaní spolupracovala aj FBI.

Dovedna 50 000 bitcoinov zaistila polícia pri vyšetrovaní vo východonemeckej spolkovej krajine Sasko. Zhabaná kryptomena má podľa aktuálneho kurzu hodnotu zhruba dvoch miliárd eur, oznámil v utorok na tlačovej konferencii hovorca saskej pobočky krajinského kriminálneho úradu. Podľa tohto úradu ide o dosiaľ najrozsiahlejšiu konfiškáciu svojho druhu v Nemecku. 

Podozriví muži prevádzkovali pirátsky portál

Vyšetrovanie sa zameriavalo na dvoch podozrivých mužov, jedného vo veku 40 a druhého 37 rokov. Polícia pracuje s predpokladom, že do mája 2013 prevádzkovali tzv. pirátsky portál. Za peniaze, ktoré cezeň získali, si následne údajne nakúpili bitcoiny.


Zhabanú kryptomenu v rámci vyšetrovania odovzdal do tzv. virtuálnej peňaženky nemeckého Spolkového kriminálneho úradu jeden z podozrivých, informoval hovorca saského krajinského kriminálneho úradu Kay Anders.

Rozsiahle vyšetrovanie 

Spresnil tiež, že vyšetrovanie viedla generálna prokuratúra v Drážďanoch, saský krajinský kriminálny úrad a vyšetrovatelia z daňového úradu v Lipsku, a to s pomocou nemeckého Spolkového kriminálneho úradu, ako aj amerického Federálneho úradu pre vyšetrovanie a mníchovskej expertnej IT firmy.


Voči podozrivým dosiaľ neboli vznesené nijaké obvinenia. Hovorca prokuratúry v Drážďanoch Patrick Pintaske priblížil, že sa tak stane, až keď bude vyšetrovanie ukončené.

Domov
Zdieľať
Diskusia