Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
12. februára 2024, 14:49
Čas čítania 1:37

Ficova vláda ohrozuje miliardu z eurofondov. Európska komisia poslala Slovensku dva varovné listy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Slovensko môže prísť o viac ako 900 miliónov eur.

Európska komisia (EK) zaslala Slovensku dva listy, v ktorých varuje, že krajina môže prísť o peniaze z Európskej únie (EÚ). Schvaľovanie novely Trestného zákona malo byť totiž v rozpore s európskym právom. V Národnej rade (NR) SR o tom na tlačovej konferencii informovali predstavitelia opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).


Eurokomisár pre spravodlivosť Didier Reynders mal podľa europoslanca Martina Hojsíka (PS) zaslať list v deň schvaľovania novely Trestného zákona. Mal v ňom žiadať zastavenie schvaľovania novely v skrátenom legislatívnom konaní. Hojsík zároveň upozornil na to, že EK neidentifikovala podobnosť so zákonom v Rakúsku alebo v Česku, na ktoré sa vláda premiéra Roberta Fica (Smer-SD) odvoláva.


„EK sa opakovane snažila o dialóg. Dokonca Slovensko v liste z 24. januára upozornila, že analyzovala právne poriadky okolitých členských štátov a nikde nenašla obdobné trestné sadzby. Tým sa totiž vládna koalícia snažila hanebne ospravedlniť dokonca aj pred Komisiou,“ uviedol Hojsík.

Zverejní vláda listy od EK?

Pozmeňujúce návrhy poslanca Tibora Gašpara (Smer-SD) podľa Hojsíka reagovali na výhrady EK len čiastočne. Predseda PS Michal Šimečka vyzval ministra spravodlivosti Borisa Suska (Smer-SD), aby komunikáciu medzi Slovenskom a EK zverejnil a prevzal politickú zodpovednosť za ignorovanie výhrad Komisie.


„Žiadame o zverejnenie výhrad EK, ktoré vláde poslala v listoch z 24. januára a 8. februára. Ukážte slovenskej verejnosti, ako nás Komisia opakovane upozorňovala, že táto novela nie je v súlade s európskym právom, a ako jej prijatím de facto vyvoláte konanie proti Slovensku,“ uviedol Šimečka s tým, že eurofondy sú ohrozené.


Minulý týždeň informovalo PS o tom, že EK pozastavuje hodnotenie štvrtej platby z plánu obnovy pre Slovensko. Ide o viac ako 900 miliónov eur, o ktoré môže krajina prísť.

Raši tvrdí, že žiaden list nedostali

Ministerstvo investícií, regionálneho rozvoja a informatizácie (MIRRI) SR, ktoré je riadiacim orgánom Operačného programu Slovensko, žiadny list z Európskej komisie (EK) nedostalo. Uviedol to v pondelok šéf rezortu Richard Raši (Hlas-SD) v reakcii na tlačovú konferenciu opozičného hnutia Progresívne Slovensko (PS).

9. apríla 2024, 19:30 Čas čítania 5:30 Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom Vplyvný Rus zo sankčného zoznamu vraj vybavoval slovenským podnikateľom stretnutie v Moskve. V pozadí je obrovský biznis s plynom

Raši doplnil, že sa k obsahu listu nevedia vyjadriť, keďže ho nedostali. „Progresívci však v europarlamente aj v Európskej komisii rozbehli silnú kampaň proti záujmom Slovenska a namiesto toho, aby za vlastnú krajinu bojovali, tak prilievajú len olej do ohňa,“ uviedol.

Slovensko zostane právnym štátom podľa ministra aj po tom, ako nová trestná novela nadobudne účinnosť. „Pokiaľ má ktorýkoľvek euroúradník pochybnosti, môže prísť na Slovensko a radi mu naše postoje objektívne vysvetlíme. A vyzývam Progresívne Slovensko, aby nešírilo paniku a aby sa aj jeho europoslanci postavili za záujmy Slovenskej republiky,“ dodal.

Ilustračná forografia.
Ilustračná forografia. Zdroj: Unsplash/ALEXANDRE LALLEMAND
Domov
Zdieľať
Diskusia