Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
TASR
15. februára 2024, 7:41
Čas čítania 0:46

Slováci už na zálohovaní fliaš otočili milióny eur. Vrátili sme ich 2 miliardy

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných obalov.

Slováci vyzbierali zhruba za dva roky dve miliardy zálohovaných nápojových obalov. Spolu sa vyprodukovalo 125-tisíc zlisovaných balíkov plastových fliaš a 39-tisíc balíkov hliníkových plechoviek. Informovala o tom marketingová manažérka Správcu zálohového systému Monika Farka.

„Ak by sme len samotné balíky zo zlisovaných spracovaných plastových fliaš poukladali vedľa seba, tak by sme takmer dosiahli vzdialenosť z Bratislavy do Trenčína. V prípade zlisovaných balíkov z vyzbieraných plechoviek to je tiež dĺžka rovná vzdialenosti z Košíc až do Prešova,“ uviedol správca.

Slovensko splnilo cieľ

Miera návratnosti obalov za rok 2023 dosiahla úroveň 92 %. Slovensko tým podľa správcu napĺňa zákonný cieľ pri zálohovaní, ktorý mal byť dosiahnutý v roku 2025. „Slovákom sa tak dokonca podarilo presiahnuť cieľ stanovený Európskou úniou, a to do roku 2029 dosiahnuť viac ako 90 % návratnosť plastových fliaš a plechoviek,“ skonštatoval.

Fľaše a plechovky na nápoje sa na Slovensku zálohujú od roku 2022. Zálohujú sa všetky jednorazové obaly na nápoje z plastu a kovu s objemom od 0,1 do troch litrov. Výnimku tvoria obaly od mlieka, sirupov a tvrdého alkoholu. Cieľom zálohovania je dosiahnuť 90 % návratnosť predaných nápojových obalov do roku 2025, recyklovať ich a využiť pri výrobe nových plastových fliaš a plechoviek.

zálohovanie
Zdroj: TASR/Jaroslav Novák
Domov
Zdieľať
Diskusia