Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
29. marca 2024, 12:26
Čas čítania 1:09

PRIESKUM: Motiváciou Slovákov odísť pracovať do zahraničia je domáca politika či ekonomická situácia

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v cudzine. Spoločnosť Alma Career uskutočnila prieskum na viac ako 76 000 respondentoch z 13 krajín.

Čím vyšší príjem a úroveň vzdelania, tým sú ľudia ochotnejší presťahovať sa za prácou do zahraničia. Urobilo by tak 22 % opýtaných, pričom 69 % takúto možnosť odmieta. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Alma Career, ktorý sa uskutočnil na viac ako 76 000 respondentoch z 13 krajín.


„Zdá sa, že najvzdelanejší a najlepšie platení zamestnanci, ktorí sú ochotní presťahovať sa, nie sú ochotní to urobiť za každú cenu, chcú sa presťahovať len na relatívne krátke časové obdobie niekoľkých týždňov alebo mesiacov,“ vysvetlil obchodný riaditeľ spoločnosti Vesa-Pekka Kirsi.


Takmer polovica medzinárodných respondentov uviedla v prieskume ochotu presťahovať sa na viac ako jeden rok. Naopak, opýtaní zo Slovenska chcú odísť len na pár týždňov. Tvrdí to 41 % z nich.

Najmenšia ochota odísť z domova na dlhší čas je v Česku. Respondentov láka najviac v rámci Európy Nemecko, Rakúsko a Švajčiarsko. Pre zamestnancov na Slovensku sú podľa prieskumu najlákavejšie susedné krajiny, a to Rakúsko a Česko, ale aj Nemecko.

Výška platu je pre mnohých motivačný faktor


V strednej Európe, na Balkáne a v regiónoch Pobaltia a Fínska je vyhliadka na lepší plat najpresvedčivejším dôvodom na zváženie zamestnania v cudzine. Ako kľúčový motivačný faktor ju uviedlo približne 60 % respondentov.


„Druhým najpresvedčivejším aspektom je možnosť priviesť rodinných príslušníkov. Pre pätinu ľudí pracujúcich na Slovensku je motiváciou aj kariérny postup, o čosi menej ľudí motivuje domáca politická alebo ekonomická situácia,“ dodala spoločnosť.


Naopak, najväčšou prekážkou je dlhodobé odlúčenie od priateľov a rodiny. Znepokojuje to najmä ľudí zo strednej Európy. Približne pätina zo všetkých vníma ako prekážku jazykové bariéry a len o čosi menej ľudí sa obáva úzkostí z nového pracovného prostredia.


„Slováci a Slovenky to majú trochu inak. U nás je druhou najväčšou prekážkou cestovanie, ktoré odrádza štvrtinu. A čosi viac ako desatinu odrádzajú aj obavy z diskriminácie,“ uzavrela spoločnosť.

peniaze, eurá
Zdroj: Unsplash/Markus Spiske
Domov
Zdieľať
Diskusia