Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
30. apríla 2024, 17:16
Čas čítania 0:35

Špeciálne radary zistia, či vodič za jazdy obsluhuje telefón. Fungujú nepretržite a využívajú umelú inteligenciu

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Radary Monocam využívajú v Nemecku.

V Nemecku otestovali radary Monocam, ktoré dokážu odhaliť používanie mobilu za volantom pomocou umelej inteligencie. Nové zariadenia fungujú na cestách nepretržite, informuje Topspeed.sk.

Radary vyvinuli v Holandsku, no práve Nemecko spustilo prvotné testovanie. Zariadenia umiestňujú najmä na diaľničných mostoch, kde vyhotovujú videonahrávky. Umelá inteligencia vie rozpoznať, či má vodič v ruke telefón, tablet alebo iné zariadenie. Radar automaticky spraví fotografiu a pošle ju príslušnému úradníkovi.

Inteligentné zariadenia testovali pred dvoma rokmi na diaľnici neďaleko mesta Mainz. Na testovanie upozorňovala veľká tabuľa na ceste. Aj napriek tomu radar odhalil každú hodinu okolo 20 priestupkov. Pokiaľ podobné cestné vychytávky zavedie aj Slovensko, vodičovi hrozí v prípade porušenia pokuta vo výške 300 eur a zákaz šoférovania na 2 roky.

Domov
Zdieľať
Diskusia