Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
1. júla 2024 o 15:44
Čas čítania 0:43

Americké základne v Európe vyhlásili 4. stupeň ohrozenia. Uplatňuje sa v prípade možného teroristického útoku

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: USA uviedli niekoľko svojich základní v Európe do stavu zvýšenej pohotovosti.

  • Niekoľko amerických vojenských základní v Európe bolo cez víkend pre obavy z teroristických útokov uvedených do stavu zvýšenej pohotovosti.
  • Pentagón vyhlásil na týchto základniach štvrtý z piatich stupňov ohrozenia Charlie, ktorý znamená bezprostrednú hrozbu terorizmu. Uplatňuje sa, keď dôjde k incidentu alebo ak sú k dispozícii informácie o vysokej pravdepodobnosti teroristických útokov, alebo ak ich cieľom je vojenský personál alebo vojenské objekty. 

Prečo je to dôležité: Takýto stupeň ohrozenia nebol vyhlásený najmenej desať rokov. Podľa Američana, ktorý na jednej Európskej základní pôsobí, to znamená, že armáda dostala avízo o aktívnej a dôveryhodnej hrozbe. Možným terčom teroristických útokov by však mohli byť blížiace sa letné olympijské hry v Paríži a/alebo prebiehajúce majstrovstvá Európy vo futbale v Nemecku.

Širší kontext: Zvýšenie úrovne ochrany sa týka aj základne v Stuttgarte, kde sídli velenie americkej armády v Európe (USEUCOM). Podľa portálu Stars & Stripes dostali pokyny na zvýšenie úrovne ochrany i ďalšie americké základne v Nemecku vrátane leteckej základne Ramstein, ako aj základne v Rumunsku a Bulharsku. Úroveň ochrany bola zvýšená aj na leteckej základni Aviano v Taliansku.

Prečítaj si aj tieto články:

30. júna 2024 o 17:09 Čas čítania 0:20 VIDEO: Muž sa po zápase na Eure vyšplhal na trámy štadióna. Policajti museli pri zatýkaní vytiahnuť zbrane VIDEO: Muž sa po zápase na Eure vyšplhal na trámy štadióna. Policajti museli pri zatýkaní vytiahnuť zbrane
25. marca 2024 o 8:17 Čas čítania 0:32 Vojaci budú aj na námestiach či staniciach. Francúzsko zvyšuje úroveň teroristickej hrozby na najvyšší stupeň Vojaci budú aj na námestiach či staniciach. Francúzsko zvyšuje úroveň teroristickej hrozby na najvyšší stupeň
24. júna 2023 o 12:30 Čas čítania 12:34 Slovenský kriminálny profilovač pracuje po celom svete. Riešil vraždu matky štyroch detí aj teroristický útok yperitom (Rozhovor) Slovenský kriminálny profilovač pracuje po celom svete. Riešil vraždu matky štyroch detí aj teroristický útok yperitom (Rozhovor)
Domov
Zdieľať
Diskusia