Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
8. júla 2024 o 7:14
Čas čítania 0:47

V predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku zvíťazila ľavicová aliancia. Strana spája socialistov, zelených či komunistov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Predčasné voľby do francúzskeho parlamentu vyhrala aliancia Nový ľudový front.

  • Ľavicová aliancia Nový ľudový front (NFP) zvíťazila v predčasných parlamentných voľbách vo Francúzsku pred centristickou koalíciou prezidenta Emmanuela Macrona a krajne pravicovou stranou Národné združenie (RN).
  • Nový ľudový front podľa týchto výsledkov obsadí v 577-člennej dolnej komore parlamentu, Národnom zhromaždení, 182 kresiel. Macronova koalícia Spolu (ENS) bude mať 168 kresiel a Národné združenie, ktoré po prvom kole viedlo, 143 mandátov.
  • Žiadna skupina však v parlamente nezískala absolútnu väčšinu.

Prečo je to dôležité: Francúzsko je jedným z kľúčových členov Európskej únie. Víťazstvo ľavicovej aliancie môže ovplyvniť budúcnosť európskej integrácie a politiku EÚ.

Širší kontext: Predstavitelia Nového ľudového frontu v nedeľu po zverejnení prognóz žiadali možnosť zostaviť novú vládu. Zatiaľ sa však nedohodli, koho by chceli za jej predsedu. Široká aliancia NFP vznikla len minulý mesiac po vypísaní predčasných volieb a spája názorovo rozdelených socialistov, zelených, komunistov či krajne pravicovú stranu Nepoddajné Francúzsko (LFI).


Podľa jedného zo scenárov by sa ľavica mohla pokúsiť získať podporu centristických síl – buď by vznikla menšinová vláda, alebo veľká koalícia. V takomto prípade by bol Macron zrejme nútený vymenovať premiéra z radov ľavice.


Ak sa ani jednému táboru nepodarí zostaviť vládu, súčasný kabinet by mohol zostať dočasne vo funkcii alebo by Macron mohol vymenovať úradnícku vládu.

Líder krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon, ktorá je súčasťou ľavicového Národného ľudového frontu (NFP), reaguje vo volebnej centrále v Paríži na tzv. exit polly zverejnené bezprostredne po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024.
Líder krajne ľavicovej strany Nepoddajné Francúzsko (LFI) Jean-Luc Mélenchon, ktorá je súčasťou ľavicového Národného ľudového frontu (NFP), reaguje vo volebnej centrále v Paríži na tzv. exit polly zverejnené bezprostredne po skončení druhého kola predčasných parlamentných volieb vo Francúzsku v nedeľu 7. júla 2024. Zdroj: AP Photo/Thomas Padilla
Domov
Zdieľať
Diskusia