Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
10. júla 2024 o 16:55
Čas čítania 1:03

Finančná správa spustila celoslovenskú akciu „Horúce leto 3“. Kontrolóri rozdávajú veľké pokuty

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Nevydaním dokladu si niektorí podnikatelia krátia tržby a znižujú tak svoju daňovú povinnosť.

  • Finančná správa spustila pravidelnú kontrolnú akciu zameranú na kontrolu tržieb a používanie elektronických kás pod názvom „Horúce leto 3“.
  • Jej primárnym cieľom nie je vraj podnikateľov pokutovať, ale dostať do povedomia verejnosti, že je dôležité na jednej strane pokladničný doklad vydať a na druhej strane tento doklad žiadať. 
  • Kontrolná akcia beží ešte len 9 dní a ukazuje, že podnikatelia obchádzajú svoje povinnosti a ľuďom nevystavujú doklady. 

Prečo je to dôležité: Pre transparentné a spravodlivé podnikanie je nevyhnutné dodržiavanie zákona o vydávaní pokladničných dokladov. 

Citát: „Finančná správa je povinná zabezpečiť a kontrolovať dodržiavanie zákona, ktorý podnikateľom ukladá povinnosť vydávať zákazníkom pokladničné doklady. Podobné akcie v minulosti potvrdili, že takéto kontroly sú potrebné, pretože tendencia subjektov plniť si svoje zákonné povinností je skôr negatívna,“ doplnil hovorca finančnej správy Daniel Súkup.

Širší kontext: Zo 190 kontrol kontrolóri zistili až 90 porušení, na základe ktorých uložili pokuty vo výške 24 770 eur. Príslušníci finančnej správy sa zamerali na predajné miesta s vysokou turistickou návštevnosťou, ako sú hudobné festivaly, jarmoky, kultúrno-spoločenské podujatia, bufety, bary, reštaurácie, sezónne prevádzky a kúpaliská.

4. septembra 2024 o 15:30 Čas čítania 1:48 Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online Hľadáte inteligentnú, rýchlu a jednoduchú fakturáciu? Vyskúšajte to online

Pýtať si pokladničný blok je podľa hovorcu potrebné najmä v prevádzkach, kde nie je možné platenie platobnou kartou, keďže tento spôsob platby je najväčšou zárukou, že bude dodržaný zákon.

Preventívny charakter akcie má podporiť dobrovoľné plnenie daňových povinností, zdôraznil hovorca. Neevidovaním tržieb podnikatelia klamú svojich zákazníkov. Kupujúci totiž platí za nákup tovaru alebo služby cenu vrátane DPH a úlohou podnikateľa je túto vybranú daň od občana odviesť do štátneho rozpočtu. Ak doklad podnikateľ nevystaví, nestane sa tak. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si aj tieto články: 

9. júla 2024 o 14:55 Čas čítania 0:30 Nový cenník Slovenskej pošty: Pozri si, ako zvýšila ceny za základné služby Nový cenník Slovenskej pošty: Pozri si, ako zvýšila ceny za základné služby
2. júla 2024 o 11:16 Čas čítania 0:55 VšZP očakáva v tomto roku stratu vo výške takmer 170 miliónov eur. Situácia je naliehavá, poisťovňa potrebuje opatrenia VšZP očakáva v tomto roku stratu vo výške takmer 170 miliónov eur. Situácia je naliehavá, poisťovňa potrebuje opatrenia
10. júla 2024 o 15:11 Čas čítania 0:45 Slovák zo Záhoria podal tiket za pár eur, dnes sa zobudil ako multimilionár. Šanca na výhru bola mizivá Slovák zo Záhoria podal tiket za pár eur, dnes sa zobudil ako multimilionár. Šanca na výhru bola mizivá
Domov
Zdieľať
Diskusia