Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová TASR
17. júla 2024 o 8:59
Čas čítania 0:44

Sobotňajší útok na Trumpa nemusel byť jediný. Podľa zistení amerických úradov atentát plánoval aj Irán

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Iránsky údajný plán nemal súvis so sobotňajším atentátom.

  • Americké úrady získali v uplynulých týždňoch informácie o plánovanom atentáte na exprezidenta USA Donalda Trumpa zo strany Iránu, na čo tajné služby reagovali zvýšením bezpečnosti republikánskeho kandidáta na prezidenta.
  • Americká tajná služba a Trumpov tím boli o iránskom sprisahaní informovaní pred sobotňajším zhromaždením. 
  • Podľa zdrojov televízie CNN však nič nenasvedčuje tomu, že Thomas Matthew Crooks, ktorý sa v sobotu 13. júla pokúsil zastreliť Trumpa počas predvolebného zhromaždenia v americkom štáte Pensylvánia, bol napojený na Irán.

Prečo je to dôležité: Pokus o atentát na bývalého prezidenta svetovej veľmoci je vážnou témou, ktorá už niekoľko dní rezonuje svetovými médiami.

Širší kontext: Irán viackrát pohrozil Spojeným štátom pomstou za to, že americké sily za Trumpovho prezidentovania v januári 2020 zabili veliteľa iránskych Islamských revolučných gárd Kásema Solejmáního. Predstavitelia vtedajšej Trumpovej vlády majú odvtedy zvýšenú ochranu.

V sobotu počas prejavu Trumpa na predvolebnom mítingu spustil útočník streľbu a 78-ročnému politikovi spôsobil zranenie ucha. Útočníkom bol podľa federálnej polície FBI 20-ročný muž z Pensylvánie, ktorého zastrelili príslušníci tajnej služby chrániacej exprezidenta. O život pri útoku prišiel 50-ročný muž a ďalší dvaja účastníci podujatia utrpeli vážne zranenia.

Prečítaj si aj tento článok: 

14. júla 2024 o 6:11 Čas čítania 0:45 Atentát na Trumpa: Zabili strelca, ktorý na kandidáta mieril puškou z neďalekej strechy. Tajná služba zverejnila detaily Atentát na Trumpa: Zabili strelca, ktorý na kandidáta mieril puškou z neďalekej strechy. Tajná služba zverejnila detaily
Domov
Zdieľať
Diskusia