Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Nina Miščíová
7. augusta 2024 o 8:30
Čas čítania 0:40

Na kúpu vlastnej nehnuteľnosti potrebujú Slováci takmer 13 ročných platov. V porovnaní s nami je na tom horšie iba Česko

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Spomedzi európskych krajín patríme v dostupnosti bývania medzi najhoršie.

  • Podľa analýzy od Deloitte Property Index je dostupnosť bývania na Slovensku v porovnaní s ostatnými európskymi krajinami na posledných priečkach.
  • Cena za meter štvorcový sa na Slovensku vyšplhala na 3 107 eur. Predbehli sme tak aj Španielsko či Taliansko. Na kúpu nehnuteľnosti si na Slovensku priprav približne 12,7 hrubých ročných platov.
  • Najhoršie sú na tom Česi, ktorí na kúpu vlastného bývania potrebujú až 13,3 hrubých ročných platov. Slovensko sa umiestnilo za našimi susedmi hneď na druhej priečke.

Prečo je to dôležité: Mladí ľudia na Slovensku si kvôli vysokým cenám nehnuteľností v pomere k platom častokrát nemôžu dovoliť kúpiť vlastné bývanie. Dlhé roky sú situáciou prinútení dávať peniaze do nájmu miesto toho, aby investovali do vlastného.

Širší kontext: Najdostupnejšie bývanie je v Dánsku a Nórsku. Priaznivá situácia nie je ani v Británii, kde za meter štvorcový zaplatíš 3 849 eur. Najvýhodnejšie je na tom Taliansko, kde meter štvorcový stojí 2 745 eur. Spomedzi veľkých európskych miest si drží najdrahšie prvenstvo Paríž. Meter štvorcový ťa tu vyjde na 15 000 eur. 

Strašidelná bytovka.
Strašidelná bytovka. Zdroj: Refresher/Lukáš Čelka
Domov
Zdieľať
Diskusia