Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
8. augusta 2024 o 17:45
Čas čítania 1:10

Šimkovičová vysvetlila dôvody, prečo odvolala Kusú a Drličku. Máme právo niekoho odvolať, a to aj bez udania dôvodu, dodal Machala

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Šimkovičová a Machala na tlačovej konferencii vysvetlili dôvody, prečo odvolali riaditeľov SND a SNG.

  • Ministerka kultúry Martina Šimkovičová (nominantka SNS) a generálny tajomník služobného úradu ministerstva Lukáš Machala si stoja za opodstatnenosťou svojich krokov v prípade odvolania riaditeľov kultúrnych inštitúcií.
  • Je podľa Šimkovičovej bežnou praxou, že ak príde nová vláda a ministri, riešia inštitúcie spadajúce pod jednotlivé rezorty, a je to v súlade so zákonom.
  • Podľa Machalu majú ako zriaďovatelia plné právo niekoho vymenovať a aj niekoho odvolať, a to aj bez udania dôvodu.
  • Rezort kultúry teraz podľa Šimkovičovej spraví v oboch inštitúciách audity, kde budú vecne argumentovať.
8. augusta 2024 o 11:00 Čas čítania 1:51 KOMENTÁR: Šimkovičovej pomsta kultúre má ďalšie obete, za koalíciu robia poriadky kukláči aj gorily KOMENTÁR: Šimkovičovej pomsta kultúre má ďalšie obete, za koalíciu robia poriadky kukláči aj gorily

Prečo je to dôležité: Odvolávanie riaditeľov kultúrnych inštitúcií môže byť vnímané ako snaha o zvýšenie politickej kontroly nad inštitúciami. V takomto prípade by sa mohla ohroziť nezávislosť kultúrnych inštitúcií, čo môže viesť k politizácii kultúry a obmedzeniu umeleckej slobody.

Citát: „My ako zriaďovateľ máme plné právo niekoho vymenovať a aj niekoho odvolať, a to aj bez udania dôvodu,“ poznamenal Machala. Tvrdí, že zverejnenie dôvodov na odvolanie riaditeľov Slovenského národného divadla (SND) a Slovenskej národnej galérie (SNG) je len dôkazom toho, že ministerstvo nemá čo skrývať.

Širší kontext: Šimkovičová na tlačovej konferencii opätovne poukázala na dôvody odvolania Alexandry Kusej z postu šéfky SNG aj Mateja Drličku z postu riaditeľa SND. Zároveň vyvrátila Drličkove tvrdenia o tom, že rezort kultúry nemal záujem sa s ním stretnúť.


Ministerka kultúry zároveň reagovala na pozvanie zamestnancov divadla i galérie, ktorí sa s ňou chcú stretnúť v pondelok (12. 8.) v priestoroch SND. „Zamestnanci SND chodia ku mne na ministerstvo kultúry, ja nemusím chodiť za nimi. (...) Prijmem pozvanie tu u mňa na ministerstve kultúry,“ dodala.


Šimkovičová odvolala v utorok (6. 8.) riaditeľa SND Drličku a v stredu (7. 8.) riaditeľku SNG Kusú. Obom vyčíta viaceré manažérske zlyhania. Obaja odvolaní riaditelia obvinenia z profesionálneho pochybenia odmietajú.

Prečítaj si aj tieto články:

7. augusta 2024 o 19:14 Čas čítania 0:24 Na budovu ministerstva kultúry niekto namaľoval hákový kríž. Podozrivého muža zadržala polícia Na budovu ministerstva kultúry niekto namaľoval hákový kríž. Podozrivého muža zadržala polícia
7. augusta 2024 o 14:36 Čas čítania 0:40 VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“ VIDEO: Odvolaný riaditeľ SND Matej Drlička: „Nerobme si ilúzie, ŠTB a gestapo sú späť“
7. augusta 2024 o 13:11 Čas čítania 0:18 Progresívne Slovensko zvoláva protest a plánuje odvolávať ministerku Šimkovičovú Progresívne Slovensko zvoláva protest a plánuje odvolávať ministerku Šimkovičovú
SIMKOVICOVA MACHALA
Zdroj: TASR / Pavol Zachar
Domov
Zdieľať
Diskusia