Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
TASR
10. augusta 2024 o 12:00
Čas čítania 1:05

Amerických vojakov napadli v Sýrii. Ide už o druhý útok v priebehu pár dní

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

V súvislosti s narastajúcimi konfliktmi sa na Blízkom východe obávajú eskalácie bojov.

Americké jednotky na severovýchode Sýrie napadli dronom. Podľa prvotných informácií sa nikto nezranil.TASR o tom informuje na základe správy agentúry Reuters.
V posledných dňoch ide už o druhý útok na americké sily na Blízkom východe, ktorý sa pripravuje na možnú novú vlnu útokov zo strany Iránu a jeho spojencov.

Atentát v Teheráne pripisujú Izraelu 

Obavy z eskalácie konfliktu medzi Iránom a Izraelom narástli po minulotýždňovom atentáte v Teheráne, pri ktorom zahynul vodca palestínskeho militantného hnutia Hamas Ismáíl Haníja, ktorý prišiel do Iránu na inauguráciu iránskeho prezidenta Massúda Pezeškijána. Irán a ním podporované militantné skupiny pripisujú zodpovednosť za zabitie Haníju Izraelu, ktorý to oficiálne nepotvrdil, no ani nevyvrátil.


Pri nedávnom útoku v Bejrúte, ku ktorému sa Izrael priznal, prišiel o život aj vojenský veliteľ libanonského militantného hnutia Hizballáh Fuád Šukr. Irán, Hizballáh aj Hamas sľubujú za tieto útoky odvetu voči Izraelu, čo vo svete vyvoláva obavy z ďalšieho rozširovania konfliktu v regióne, kde je napätie vyostrené už od vypuknutia vojny v Gaze.

USA má v Sýrii stovky vojakov

Irán uviedol, že USA nesú zodpovednosť za vraždu Haníju, pretože podporujú Izrael.
Podľa prvých správ nebol nikto zranený, lekárske vyšetrenia však stále prebiehajú. Momentálne hodnotíme škody," uviedol o útoku v Sýrii americký predstaviteľ pod podmienkou zachovania anonymity.


Pri pondelňajšom útoku na leteckú základňu Ajn al-Asad v západnom Iraku, z ktorého Pentagón obvinil Iránom podporované ozbrojené skupiny, bolo zranených päť príslušníkov americkej armády.


Americké ozbrojené sily majú 900 vojakov v Sýrii a približne 2500 v susednom Iraku v rámci medzinárodnej koalície, ktorá do týchto krajín prišla na žiadosť irackej vlády v roku 2014. Ich úlohou bolo bojovať proti Islamskému štátu, ktorý v tom čase ovládal široké územie v Iraku.

Domov
Zdieľať
Diskusia