Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
12. augusta 2024 o 20:13
Čas čítania 0:53

Ukrajina tvrdí, že už ovláda tisíc kilometrov štvorcových ruského územia. Zelenskyj oznámil nový plán

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Ukrajinský prezident sa poďakoval všetkým vojakom, ktorí v Rusku bojujú.

  • Ukrajina kontroluje zhruba 1 000 štvorcových kilometrov ruského územia. Oznámil to v pondelok hlavný veliteľ ukrajinských ozbrojených síl Olexandr Syrskyj.
  • Syrskyj informoval, že operácia ukrajinskej armády v Kurskej oblasti pokračuje.
  • Volodymyr Zelenskyj uviedol, že nariadil prípravu humanitárneho plánu pre túto oblasť.

Prečo je to dôležité: Rusko vedie v Kurskej oblasti od minulého utorka intenzívne boje s viac ako tisíckou ukrajinských vojakov. Ide o najväčšiu ukrajinskú cezhraničnú operáciu od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu vo februári 2022.

Citát: „Sme vďační všetkým vojakom a veliteľom za ich odolnosť a rozhodné činy,“ napísal Zelenskyj na sociálnej sieti X.

Širší kontext: Gubernátor Kurskej oblasti Alexej Smirnov v pondelok na schôdzke s ruským prezidentom Vladimirom Putinom a bezpečnostnými predstaviteľmi uviedol, že ukrajinské sily majú pod kontrolou 28 pohraničných dedín. Podľa agentúry AFP dodal, že ukrajinský vpád na územie Kurskej oblasti si vyžiadal už 12 obetí a 121 zranených.

Putin povedal, že Ukrajina sa svojím vpádom do Kurskej oblasti snaží narušiť stabilitu Ruska. Podľa jeho slov sa jej to však nepodarí.

Prečítaj si aj tieto články: 

8. augusta 2024 o 7:11 Čas čítania 0:57 Ukrajinské jednotky prenikli do Kurskej oblasti, kde Rusko vyhlásilo výnimočný stav. Ide o najvážnejší cezhraničný vpád Kyjeva Ukrajinské jednotky prenikli do Kurskej oblasti, kde Rusko vyhlásilo výnimočný stav. Ide o najvážnejší cezhraničný vpád Kyjeva
12. augusta 2024 o 6:56 Čas čítania 0:47 Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti
12. augusta 2024 o 8:40 Čas čítania 0:33 Rusi museli evakuovať časť Belgorodskej oblasti. Zaznamenali v nej aktivitu ukrajinskej armády Rusi museli evakuovať časť Belgorodskej oblasti. Zaznamenali v nej aktivitu ukrajinskej armády
Domov
Zdieľať
Diskusia