Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
8. augusta 2024 o 7:11
Čas čítania 0:57

Ukrajinské jednotky prenikli do Kurskej oblasti, kde Rusko vyhlásilo výnimočný stav. Ide o najvážnejší cezhraničný vpád Kyjeva

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko tvrdí, že ukrajinský útok odrazilo.

  • Výnimočný stav vyhlásili v ruskej Kurskej oblasti hraničiacej s Ukrajinou. Oznámil to Alexej Smirnov, poverený funkciou gubernátora tejto oblasti.
  • Ruská federácia tvrdí, že sa ukrajinské sily snažili o inváziu, zranených je niekoľko desiatok ruských civilistov vrátane detí, ako aj vojakov. Tieto tvrdenia nebolo možné nezávisle overiť. Ukrajinská strana ich zatiaľ nekomentovala.
  • Spojené štáty sa chystajú obrátiť na Ukrajinu, aby získali informácie o vpáde ozbrojených skupín do pohraničnej Kurskej oblasti na západe Ruska.

Prečo je to dôležité: Prienik ukrajinských síl na ruské územie, ku ktorému došlo ešte v utorok, považujú zahraniční spojenci za najvážnejší cezhraničný vpád zo strany Kyjeva za posledné mesiace.

Citát:„V Kurskej oblasti pretrváva zložitá operačná situácia v pohraničných oblastiach. Aby som eliminoval následky prieniku nepriateľských síl do regiónu, rozhodol som sa od 7. augusta zaviesť v Kurskej oblasti výnimočný stav,“ uviedol Smirnov v príspevku na platforme Telegram.

9. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 5:21 Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža

Širší kontext: Podľa ruských médií sa situácia v regióne vyhrotila 6. augusta ráno, keď sa približne 1 000 ukrajinských vojakov pokúsilo zmocniť sa časti územia Sudžanského okresu. Stanica BBC s odvolaním sa na ruské médiá napísala, že v Kurskej oblasti zahynul spravodajca ruskej štátnej televíznej a rozhlasovej spoločnosti VGTRK Jevgenij Poddubnyj. O jeho smrti predtým informovali aj provládne kanály.

Náčelník generálneho štábu ruských ozbrojených síl Valerij Gerasimov na stretnutí s prezidentom Vladimirom Putinom uviedol, že ukrajinský útok zastavili, pričom nepriateľ prišiel o najmenej sto vojakov a ďalších 215 utrpelo zranenia.

Prečítaj si aj tieto články:

2. augusta 2024 o 15:42 Čas čítania 0:54 Zelenskyj prvýkrát prehovoril o prenechaní časti územia Rusku. Putinovu požiadavku však akceptovať nebude Zelenskyj prvýkrát prehovoril o prenechaní časti územia Rusku. Putinovu požiadavku však akceptovať nebude
7. augusta 2024 o 18:26 Čas čítania 0:50 Američanka ruského pôvodu poslala Ukrajine 45 eur. Súdia ju za vlastizradu, hrozí jej 12 rokov väzenia Američanka ruského pôvodu poslala Ukrajine 45 eur. Súdia ju za vlastizradu, hrozí jej 12 rokov väzenia
1. augusta 2024 o 20:04 Čas čítania 0:47 Rusi sa pýšia, že zostrelia stíhačky F-16. Vojakom ponúkajú odmeny za ich zničenie Rusi sa pýšia, že zostrelia stíhačky F-16. Vojakom ponúkajú odmeny za ich zničenie
Domov
Zdieľať
Diskusia