Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
14. augusta 2024 o 9:00
Čas čítania 0:52

Európska únia poslala Ukrajine miliardy eur. Krajina z nich má vyplatiť obyvateľom mzdy či dôchodky

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

EÚ zaslala Ukrajine finančnú pomoc vo výške 4,2 miliardy eur.

  • Európska komisia v utorok poslala Ukrajine takmer 4,2 miliardy eur.
  • Predsedníčka Európskej komisie Ursula von der Leyenová uviedla, že financie sú určené na udržanie chodu ukrajinského štátu, ktorý bojuje o svoje prežitie.

Prečo je to dôležité: Európska únia naďalej podporuje Ukrajinu, ktorá čelí ruskej agresii už viac ako dva roky. Spoločne s členskými štátmi jej dokopy poskytla pomoc vo výške takmer 114 miliárd eur.

Citát: „Európa stojí pevne za Ukrajinou,“ uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X


Širší kontext: Nová pomoc je súčasťou Plánu EÚ pre Ukrajinu, ktorý komisia schválila ešte v apríli. Na základe dohodnutého plánu EÚ Ukrajine do roku 2027 poskytne finančnú pomoc vo výške 50 miliárd eur. Spoločne s utorkovou platbou už Únia Kyjevu v rámci tohto mechanizmu zaslala 12 miliárd eur.

Finančné prostriedky Ukrajina použije na vyplácanie miezd a dôchodkov, na poskytovanie základných služieb a podporu procesu povojnovej obnovy. Prijatím podmienok plánu EÚ sa Ukrajina zaviazala uskutočniť reformy riadenia verejných financií a správy štátnych podnikov.

Prečítaj si aj tieto články: 

13. augusta 2024 o 20:00 Čas čítania 1:17 Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné
12. augusta 2024 o 6:56 Čas čítania 0:47 Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti Ukrajina postúpila hlboko na ruské územie. Priznal to aj Kremeľ, Zelenskyj posiela tvrdý odkaz o spravodlivosti
26. júla 2024 o 19:20 Čas čítania 0:49 EÚ pošle Ukrajine 1,5 miliardy z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Kremeľské peniaze budú slúžiť na obnovu zničenej krajiny EÚ pošle Ukrajine 1,5 miliardy z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Kremeľské peniaze budú slúžiť na obnovu zničenej krajiny
Domov
Zdieľať
Diskusia