Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová TASR
26. júla 2024 o 19:20
Čas čítania 0:49

EÚ pošle Ukrajine 1,5 miliardy z výnosov zo zmrazených ruských aktív. Kremeľské peniaze budú slúžiť na obnovu zničenej krajiny

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Podľa Ursuly von der Leyenovej poslúžia ruské peniaze na zabezpečenie a obnovu Ukrajiny.

  • Európska únia prevedie v piatok 1,5 miliardy eur na obranu a obnovu Ukrajiny. Tieto prostriedky pochádzajú z výnosov z ruských aktív zmrazených v EÚ, oznámila to Ursula von der Leyenová.
  • Ukrajinský premiér Denys Šmyhaľ sa EÚ v reakcii poďakoval za podporu a tento príspevok k ukrajinskej obrane a obnove.

Prečo je to zaujímavé: Keď sa vlády EÚ dohodli, že použijú zisky zo zmrazených ruských aktív v Európe na pomoc Ukrajine, ich plány zdržovalo Maďarsko. Predstavitelia európskeho bloku však našli spôsob, ako využiť zmrazené ruské fondy pre Ukrajinu bez toho, aby potrebovali súhlas ktorejkoľvek členskej krajiny, ktorá sa nepripojila k rozhodnutiu.

Citát:  „EÚ stojí pri Ukrajine. Dnes prevedieme 1,5 miliardy eur z výnosov zo znehybnených ruských aktív na obranu a rekonštrukciu Ukrajiny. Neexistuje lepší symbol alebo použitie peňazí Kremľa na to, aby sme spravili z Ukrajiny a Európy bezpečnejšie miesto pre život,“ uviedla von der Leyenová na sociálnej sieti X.

Širší kontext: Pomoc pre Ukrajinu bude financovaná z výnosov z ruských aktív, ako sú napríklad úroky, a nie zo samotných ruských aktív, ktoré zostávajú naďalej zmrazené.


90 % finančných prostriedkov bude pritom podľa nemeckej agentúry vynaložených na financovanie vojenskej pomoci pre Ukrajinu a zvyšných 10 % dostane ako finančnú pomoc priamo Ukrajina.

Prečítaj si aj tieto články:

25. júla 2024 o 18:10 Čas čítania 0:56 Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády Rusko sa vyjadrilo k mierovým rokovaniam s Ukrajinou. Nevylučuje ich ani počas Zelenského vlády
24. júla 2024 o 15:40 Čas čítania 0:49 Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok Ukrajina je ochotná rokovať s Ruskom o mieri. Ukrajinský minister obrany uviedol, za akých podmienok
16. júla 2024 o 13:00 Čas čítania 0:42 Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku Rusko reaguje na Zelenského návrh o mierovom samite. Má jednu požiadavku
Domov
Zdieľať
Diskusia