Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová
21. augusta 2024 o 9:08
Čas čítania 0:34

V slovenských lekárňach chýbajú viaceré dôležité lieky. Nedostatkovým tovarom je inzulín, antibiotiká a vakcíny

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Lekárne hlásia výpadok dôležitých liečiv.

V slovenských lekárňach chýbajú niektoré dôležité druhy inzulínov, antibiotiká a vakcíny. Lieky chýbajú aj niekoľko mesiacov, no niektoré sa vo výpadkoch striedajú, informujú tvnoviny.sk.

„V súčasnosti chýbajú konkrétne niektoré inzulíny, ktoré radíme do skupiny krátkodobo pôsobiacich. Pre upokojenie, chýba nám len od dvoch výrobcov, iné inzulíny neevidujú problémy s dodávkami,“ povedala Miroslava Snopková, viceprezidentka Slovenskej lekárnickej komory.

Pacientom s diabetes sa na nové lieky zvyká ťažšie. Pri zmene lieku musia navštíviť lekára, ktorý im nastaví novú liečbu. Problém s liekmi majú aktuálne všetky krajiny Európskej únie. Najhoršiu situáciu zaznamenali minulý rok.

V prípade očkovacích látok je nedostatkovým tovarom vakcína proti žltačke. „Momentálne bojujeme so situáciou ohľadom výpadkov očkovacích látok, hlavne čo sa týka žltačky. Je to také vrtkavé, na začiatku mesiaca je to jednoduchšie, ku koncu stále náročnejšie,“ povedala Zuzana Tutková, majiteľka lekárne v Rimavskej Sobote.

Prečítaj si aj tieto články:

25. júla 2024 o 10:40 Čas čítania 0:22 ŠÚKL sťahuje z trhu ďalší liek. Lekári ho predpisovali špecifickej skupine pacientov ŠÚKL sťahuje z trhu ďalší liek. Lekári ho predpisovali špecifickej skupine pacientov
6. júla 2024 o 10:10 Čas čítania 0:26 ŠÚKL oznámil prerušenie dodávky Xanaxu. Ide o známy liek, ktorý užívajú pacienti s úzkosťami ŠÚKL oznámil prerušenie dodávky Xanaxu. Ide o známy liek, ktorý užívajú pacienti s úzkosťami
3. júla 2024 o 16:00 Čas čítania 0:49 Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí
liek
Zdroj: TASR/Štefan Puškáš
Domov
Zdieľať
Diskusia