Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
3. júla 2024 o 16:00
Čas čítania 0:49

Tieto lieky kupujú Slováci najčastejšie. V lekárňach sme minulý rok zaplatili obrovské sumy peňazí

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Čo sa deje: Národné centrum zdravotníckych informácií zverejnilo tlačovú správu o nákupnom správaní Slovákov v oblasti liekov.

  • Z najnovšej štatistiky Národného centra zdravotníckych informácií (NCZI) vyplýva, že v roku 2023 ľudia na Slovensku spotrebovali 161 miliónov balení liekov.
  • Viac ako polovicu z toho (58 %) tvorili lieky vydané na predpis hradené z verejného zdravotného poistenia.
  • Najčastejšie lekári predpisovali NEBILET na kardiovaskulárny systém, analgetikum NOVALGIN a liek MAGNOSOLV.
  • V rebríčku voľnopredajných liekov obsadili prvé miesto PARALEN a MUCONASAL PLUS.

Prečo je to dôležité: Informovanie o spotrebe liekov poskytuje prehľad o zdravotných trendoch a prioritách v oblasti liečby v krajine, ako aj o finančných nákladoch na lieky. 

Širší kontext: Spotreba liekov vyjadrená počtom balení medziročne klesla o 1,6 % a predstavovala 161 mil. balení. Najväčší podiel vydaných balení tvorili lieky plne alebo čiastočne hradené z verejného zdravotného poistenia (58,3 %) a voľnopredajné lieky (27,1 %). Nasledovali lieky vydané na recept, ktoré si pacienti hradili sami (8,9 %), a lieky vydané pre nemocnice a neštátne ambulancie (5,7 %).

Občania kúpili 43,6 milióna balení voľnopredajných liekov, za ktoré zaplatili v lekárňach 301,5 milióna eur. Najviac predaných balení liekov bez predpisu bolo na ochorenia respiračného systému (14,1 milióna balení), tráviaceho traktu a metabolizmu (7,9 milióna balení) a nervového systému (7,3 milióna balení). Pacienti najviac zaplatili za lieky na liečbu respiračného systému (95,8 milióna eur), tráviaceho traktu a metabolizmu (61,1 milióna eur) a muskuloskeletárneho systému (49,3 milióna eur).

Top 10 voľnopredajných liekov podľa množstva lieku v baleniach, rok 2023
Top 10 voľnopredajných liekov podľa množstva lieku v baleniach, rok 2023 Zdroj: Národné centrum zdravotníckych informácií.
Anketa:
Ako často užívaš lieky?
Pravidelne.
Len občas.
Neužívam ich.
Pravidelne.
31 %
Len občas.
54 %
Neužívam ich.
15 %
Domov
Zdieľať
Diskusia