Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Aneta Gospičová TASR
2. septembra 2024 o 19:27
Čas čítania 1:23

Veľrybu, ktorú Rusi údajne vycvičili na špionáž, našli mŕtvu na pobreží Nórska. Príčina zatiaľ nie je známa

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Veľrybu objavili pri juhozápadnom pobreží Nórska neďaleko mesta Stavanger.

  • Pri pobreží Nórska objavili cez víkend uhynutú veľrybu bieluhu, ktorá od roku 2019 vyvolávala podozrenie, že ju vycvičilo ruské námorníctvo pre účely špionáže.
  • Uhynutú veľrybu objavili v sobotu pri juhozápadnom pobreží Nórska neďaleko mesta Stavanger, informovala nórska mimovládna organizácia Marine Mind, ktorá pohyb tohto cicavca roky monitorovala.
  • Príčina úhynu nateraz nie je známa, pričom pri prvotnej obhliadke telesných pozostatkov bieluhy sa nenašli nijaké stopy po viditeľných zraneniach.

Citát:„Hvaldiho (skratka prezývky bieluhy) som našiel uhynutého, keď som ho včera hľadal, ako som to robil zvyčajne... len niečo vyše 24 hodín predtým, ako sme ho našli už len nehybne sa vznášať, sme pritom mali potvrdené, že žije,“ povedal Sebastian Strand, zakladateľ zmienenej organizácie Marine Mind. 

30. mája 2023 o 9:15 Čas čítania 1:04 Pri švédskom pobreží našli špionážnu veľrybu, ktorú údajne vycvičili Rusi. Na popruhoch má zariadenie, ktoré znepokojilo expertov Pri švédskom pobreží našli špionážnu veľrybu, ktorú údajne vycvičili Rusi. Na popruhoch má zariadenie, ktoré znepokojilo expertov

Širší kontext: Uhynutú veľrybu vytiahli z vody pomocou žeriavu a previezli do vychladených priestorov v neďalekom prístave, kde ju experti podrobia pitve a zistia presnú príčinu.

Bieluha si vyslúžila prezývku Hvaldimir, ktorá vznikla spojením slov hval (v nórčine znamenajúcom veľryba) a krstného mena Vladimir, odkazujúceho na ruského prezidenta Vladimira Putina.


Prvýkrát ju spozorovali na severnom pobreží Nórska v roku 2019. Mala na sebe zvláštny tesný postroj, ktorý sa zdal byť prispôsobený pre kameru alebo zbraň, čo vyvolalo u nórskych odborníkov domnienku, že zviera prešlo v susednom Rusku špeciálnym výcvikom. Vo vnútri postroja, ktorý z veľryby sňali, sa navyše našiel nápis „Zariadenie Petrohradu“.


Veľryba bola aj zjavne zvyknutá na prítomnosť ľudí, čo len posilnilo špekulácie, že bola vycvičená pre špionáž a zrejme ušla z výbehu. Moskva sa však k týmto dohadom nikdy oficiálne nevyjadrila.


Hvaldimir sa podľa expertov dožil len 14 až 15 rokov, takže bol relatívne mladou bieluhou. Tieto veľryby sa totiž bežne dožívajú 40 až 60 rokov. V priebehu rokov Hvaldimira viackrát spozorovali pri nórskom a dokonca aj švédskom pobreží.

Prečítaj si aj tieto články:

29. augusta 2024 o 12:30 Čas čítania 5:14 Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči Ako podporuje KHL agresiu a propagandu? Majiteľmi klubov sú Putinovi oligarchovia, Slovákom sa tam však páči
28. augusta 2024 o 9:09 Čas čítania 0:52 Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front
28. augusta 2024 o 7:57 Čas čítania 1:16 Rusko hrozí treťou svetovou vojnou a varuje Spojené štáty. Lavrov Západu odkazuje, že si koleduje o problémy Rusko hrozí treťou svetovou vojnou a varuje Spojené štáty. Lavrov Západu odkazuje, že si koleduje o problémy
Domov
Zdieľať
Diskusia