Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová
28. augusta 2024 o 9:09
Čas čítania 0:52

Mladý Rus mimoriadne kruto znásilnil a zabil dôchodkyňu. Putin muža omilostil teraz aj v minulosti a poslal ho na front

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Prvýkrát ho odsúdili na 14 rokov a druhýkrát na 22 rokov.

  • Bývalý ruský trestanec Ivan Rossomachin, ktorého pôvodne odsúdili na 14 rokov za vraždu, sa po dvoch rokoch vo väzení pridal k Wagnerovej skupine, súkromnej žoldnierskej armáde, aby bojoval na Ukrajine.
  • Po návrate z vojny sa však vyhrážal dedinčanom smrťou a po pár dňoch znásilnil a mimoriadne kruto zavraždil osemdesiatpäťročnú dôchodkyňu. Napriek tomu ho prezident Vladimir Putin omilostil.
  • Za ohavný skutok dostal 29-ročný Rossomachin 22 rokov väzenia, no opäť ho prepustili a po podpise kontraktu s ruským ministerstvom obrany ho poslali späť na front.
  • Tento trestanec dvakrát unikol spravodlivosti tým, že bol omilostený výmenou za účasť na vojne, upozorňuje portál Meduza.

Prečo je to dôležité: Prípad ukazuje, do akej miery je ruský režim ochotný ignorovať zákon, dôstojnosť vyhasnutého ľudského života, ľudské práva v záujme dosiahnutia svojich cieľov. Incident takisto poukazuje na nebezpečné dôsledky politiky, ktorá umožňuje odsúdeným zločincom opätovne získať slobodu.

Širší kontext: Počas vojny na Ukrajine sa ruská vláda spolieha na žoldnierov vrátane trestancov, ktorí sú ochotní bojovať výmenou za odpustenie trestov. Kauza Ivana Rossomachina vyvoláva mimoriadnu pozornosť, pretože ide o jeden z prvých prípadov, kedy sa trestanec, ktorého Putin omilostil výmenou za účasť na vojne, znovu dopustil zločinu. Predtým len Wagnerova skupina naverbovala trestancov do vojny, ale teraz už to robí aj ruské ministerstvo obrany. 

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

8. augusta 2024 o 14:59 Čas čítania 0:52 Putin odkázal ruským ženám, aby rodili až 10 a viac detí. Majú sa postarať o manžela a variť boršč Putin odkázal ruským ženám, aby rodili až 10 a viac detí. Majú sa postarať o manžela a variť boršč
7. augusta 2024 o 13:50 Čas čítania 0:58 Putin vyzval na propagáciu „tradičných ruských hodnôt“. Rusko plánuje v zahraničí rozširovať svoj nový program Putin vyzval na propagáciu „tradičných ruských hodnôt“. Rusko plánuje v zahraničí rozširovať svoj nový program
13. augusta 2024 o 20:00 Čas čítania 1:17 Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné Medvedev uviedol, že Rusi sa na hraniciach Ukrajiny nezastavia. S vojnou prestanú, až keď to budú považovať za prijateľné
Domov
Zdieľať
Diskusia