Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eva Thonhauserová TASR
28. augusta 2024 o 7:57
Čas čítania 1:16

Rusko hrozí treťou svetovou vojnou a varuje Spojené štáty. Lavrov Západu odkazuje, že si koleduje o problémy

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Rusko neverí Spojeným štátom keď uvádzajú, že nevedeli o ukrajinskom útoku do ruskej Kurskej oblasti.

  • Moskva uviedla, že Západ sa zahráva s ohňom, keď uvažuje o tom, že umožní Ukrajine zasahovať západnými raketami územia hlboko v Rusku. Moskva taktiež varovala Spojené štáty, že tretia svetová vojna sa neobmedzí len na Európu. 

  • Ukrajina zaútočila 6. augusta na západnú časť ruskej Kurskej oblasti a obsadila v nej kus územia v rámci najväčšieho zahraničného útoku na Rusko od druhej svetovej vojny.

  • Ruský prezident Vladimir Putin uviedol, že Rusko bude na útok adekvátne odpovedať. Šéf ruskej diplomacie Sergej Lavrov, ktorý je Putinovým ministrom zahraničných vecí už viac ako 20 rokov, povedal, že Západ sa snaží eskalovať vojnu na Ukrajine a „koleduje si o problémy“ tým, že zvažuje žiadosti Ukrajiny o uvoľnenie obmedzení na používanie zbraní dodávaných zo zahraničia.

Prečo je to dôležité: Napätie medzi Ruskom a Západom sa od začiatku ruskej invázie na Ukrajinu stupňuje. Putin sa dlhodobo vyhráža Západu použitím jadrovej sily a vojenskej agresie mimo územia napadnutej Ukrajiny. Rétorika rozpútania tretej svetovej vojny môže byť ďalšou komunikačnou stratégiou, ktorá slúži na zastrašenie lídrov svetových veľmocí aj bežnej verejnosti. 

9. septembra 2024 o 14:30 Čas čítania 5:21 Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža Allia Roza je bývalá ruská sex špiónka: Už ako 18-ročná bola vycvičená na sexšpionáž. Ženám dnes radí, ako zviesť akéhokoľvek muža

Citát: „Američania jednoznačne spájajú rozhovory o tretej svetovej vojne s niečím, čo sa – ak k nej nedajbože dôjde – bude týkať výlučne Európy," povedal Lavrov a dodal, že Rusko „objasňuje“ svoju jadrovú doktrínu.

Širší kontext: Putin od ruskej invázie na Ukrajinu v roku 2022 opakovane varuje pred rizikom oveľa širšej vojny, do ktorej budú zatiahnuté najväčšie jadrové mocnosti sveta, hoci povedal, že Rusko si neželá konflikt so Severoatlantickou alianciou (NATO).

Ruská jadrová doktrína z roku 2020 hovorí, že Rusko môže použiť jadrové zbrane, ak bude čeliť útoku, ktorý ohrozí jeho existenciu. Spojené štáty tvrdia, že nevedeli o plánoch Ukrajiny na útok v ruskej Kurskej oblasti a neboli do toho zapojené. Rusko však neverí, že Západ s tým nemá nič spoločné, a podozrieva USA a Britániu, že Ukrajine po útoku pomáhali pomocou satelitných snímok a ďalších informácií.

Ak chceš vedieť viac, prečítaj si tiež tieto články: 

27. augusta 2024 o 19:30 Čas čítania 0:39 V ruskej jadrovej elektrárni hrozí nukleárny incident. Situácia je podľa šéfa medzinárodnej jadrovej agentúry vážna V ruskej jadrovej elektrárni hrozí nukleárny incident. Situácia je podľa šéfa medzinárodnej jadrovej agentúry vážna
27. augusta 2024 o 12:05 Čas čítania 0:38 Ukrajinci sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti. 500 vojakov útočí na kontrolné stanovištia v ruských mestách (+ mapa) Ukrajinci sa pokúšajú o prienik do Belgorodskej oblasti. 500 vojakov útočí na kontrolné stanovištia v ruských mestách (+ mapa)
26. augusta 2024 o 14:30 Čas čítania 0:37 Do vzdušného priestoru Poľska vletel neidentifikovaný objekt. Zrejme súvisí s masívnym útokom Ruska na Ukrajinu Do vzdušného priestoru Poľska vletel neidentifikovaný objekt. Zrejme súvisí s masívnym útokom Ruska na Ukrajinu
Domov
Zdieľať
Diskusia