Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Vyskúšaj klub Refresher+ už od 1 € 😱
TASR
18. septembra 2024 o 17:00
Čas čítania 0:43

Maďarsko príde o milióny eur z EÚ. Odmietlo zaplatiť pokutu, únia ju odpočíta z pridelených eurofondov

Kategória:
Zahraničie
Uložiť Uložené

Európska komisia sa rozhodla, že peniaze si od Maďarska vezme cez eurofondy.

  • Maďarsko príde o časť finančných prostriedkov z Európskej únie. Dôvodom je odmietnutie zaplatenia pokuty za porušenie únijných azylových pravidiel.
  • V polovici júna dostalo Maďarsko paušálnu pokutu 200 miliónov eur a jeden milión eur za každý deň omeškania, pretože v roku 2020 nevykonalo rozhodnutie o dodržiavaní medzinárodných postupov pre žiadateľov o azyl.
  • Maďarsko koncom augusta nedodržalo prvý termín na zaplatenie pokuty, čo exekutívu EÚ prinútilo zaslať druhú žiadosť o platbu s termínom do 17. septembra. Aj tú však maďarská vláda odignorovala.

EK preto aktivuje proti Budapešti takzvaný „kompenzačný postup“ a sumu pokuty odráta z eurofondov pridelených Maďarsku. Kompenzačný mechanizmus preskúma rôzne finančné balíky, ktoré by mali byť Maďarsku vyplatené v nasledujúcich týždňoch. Zatiaľ však nie je jasné, na ktorú plánovanú platbu eurokomisia siahne.

Približne 21 miliárd eur z kohéznych fondov a fondov na obnovu po pandémii vyčlenených pre Maďarsko zostáva zmrazených z dôvodu poklesu úrovne právneho štátu.

29. júla 2024 o 9:30 Čas čítania 4:40 Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom Slovenky nám prezradili, čo najhoršie im babky vyviedli: Táni strčila mydlo do zadku, Rebeke ponúkla peniaze za rozchod s frajerom

Od vydania rozhodnutia SDEÚ premiér Viktor Orbán vystupňoval svoju rétoriku zameranú proti Únii. Uloženú pokutu označil za nehoráznu a tvrdil, že jeho krajina by mala dostať dve miliardy eur za ochranu svojich hraníc od roku 2015.

Domov
Zdieľať
Diskusia