Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Adam Novosad TASR
13. apríla 2023 o 11:56
Čas čítania 0:44

Šéf NBS Kažimír je vinný z podplácania, rozhodol súd. Bývalý minister za Smer vraj odovzdával obálku s 50-tisíc eurami

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Kažimír údajne Imreczemu odovzdal obálku s 50-tisíc eurami.

Súd rozhodol, že guvernér NBS Peter Kažimír a bývalý minister financií za Smer je vinný z podplácania. Sudca Špecializovaného trestného súdu mu trestným rozkazom uložil peňažný trest 100-tisíc eur, pričom šéf NBS by putoval do väzenia na dva roky, ak by tento peňažný trest nezaplatil, informuje SME.

Kažimír údajne v minulosti podplatil bývalého šéfa finančnej správy Františka Imreczeho, ktorý vo svojej výpovedi uviedol, že mu Kažimír odovzdal obálku s 50-tisíc eurami. Imrecze ho v tomto prípade označil za „kuriéra“.

Trestný rozkaz, ktorým sudca rozhodol 3. apríla, nadobudne právoplatnosť, ak Kažimír alebo špeciálna prokuratúra nepodajú odpor.

Necítil sa vinným

„Pre prípad, že by výkon peňažného trestu mohol byť úmyselne zmarený, súd uložil obžalovanému aj náhradný trest odňatia slobody vo výmere dva roky,“ povedala hovorkyňa ŠTS Kudjáková. Odpor proti trestnému rozkazu môžu procesné strany podať do ôsmich dní od jeho doručenia.


Prokurátor Úradu špeciálnej prokuratúry podal obžalobu na guvernéra NBS a exministra financií Petra K. pre trestný čin podplácania vo februári. Opätovne ho obvinili z prečinu podplácania vlani na jeseň. Peter K. vtedy cez svojho obhajcu odkázal, že sa necíti vinný. Predtým mu obvinenie zrušila Generálna prokuratúra SR.

Domov
Zdieľať
Diskusia