Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Barbora Fábryová
14. apríla 2023, 18:10
Čas čítania 1:02

Sexuálna výchova na slovenských školách len so súhlasom rodiča. Vašečka navrhuje, aby sa vzdelávanie muselo riadiť náboženstvom

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Škola by musela rodičom vopred poskytovať informácie o vzdelávaní, vyučujúcich či študijných materiáloch.

Poslanec klubu OĽaNO Richard Vašečka predložil v parlamente návrh, podľa ktorého by mala škola žiakov vzdelávať v zhode s ich náboženským a filozofickým presvedčením.

Ak by zákon v parlamente prešiel, škola by musela rodičovi v učebnom celku alebo v ním určenej časti vopred sprístupniť najmä obsah, metodiku, ciele výchovy a vzdelávania, základné informácie o učiteľoch a prizvaných lektoroch a o edukačných publikáciách, ktoré majú byť použité, ak o to požiada.

Sexuálna výchova iba so súhlasom rodiča

Výučba sexuálnej výchovy by podľa návrhu musela byť schválená rodičmi. „Výchovu a vzdelávanie v oblasti sexuálneho správania poskytne škola dieťaťu alebo žiakovi len na základe vopred udeleného písomného informovaného súhlasu rodiča s touto výchovou a vzdelávaním,“ píše v návrhu zákona.

„Návrh reaguje na prax, keď sa rôzne organizácie, ale aj učitelia snažia na školách prezentovať kontroverzné myšlienky o sexualite, s ktorými môžu mať mnohí rodičia problém. V nedávnej dobe ide napríklad o nevhodné publikácie o tzv. sexuálnej a vzťahovej výchove,“ píše poslanec v dôvodovej správe.

7. apríla 2024, 6:22 Čas čítania 10:56 PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal PREZIDENTSKÉ VOĽBY 2024: Pellegrini útočil v prvej debate na Matoviča aj Korčoka. Hlas možno v budúcnosti pohltí Smer, dodal

Naráža tým aj na pracovný zošit Partnerská a sexuálna výchova. Podľa Vašečku „idú tieto publikácie mimo rámec výchovy k manželstvu a rodičovstvu a svojou povahou môžu zásadne zasiahnuť do práv rodičov na výchovu detí v súlade s ich presvedčením“.

Branislav Gröhling návrh kritizuje

Bývalý minister školstva Branislav Gröhling na svojom Facebooku kritizoval Vašečkov návrh a pokladá ho za zmätočný a nedôležitý. „Čo bude robiť škola, ak má 250 žiakov a napríklad 20 rôznych náboženských presvedčení? Čo ak viera nejakého rodiča popiera evolúciu? Čo spraví učiteľka biológie? Zaviaže žiakovi oči a zapchá uši, keď sa to bude preberať?“ píše v statuse.

Informovaný súhlas s výchovou a vzdelávaním v oblasti sexuálneho správaniaInformovaný súhlas s výchovou a vzdelávaním v oblasti sexuálneho správania
Zobraziť galériu
(2)
Domov
Zdieľať
Diskusia