Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Eduard Starkbauer
18. apríla 2023 o 9:35
Čas čítania 0:47

FOTO: Na Aljaške sa polárna žiara zmenila na mysteriózny bledomodrý vír. Prírodné divadlo má podľa vedcov nezvyčajné vysvetlenie

Kategória:
Slovensko
Uložiť Uložené

Úkaz pozorovatelia z Aljašky zdieľali na sociálnych sieťach.

Na oblohe na Aljaške sa uprostred polárnej žiary objavila impozantná modrá špirála pripomínajúca galaxiu. Jej vznik podľa denníka The Guardian spôsobilo piatkové uvoľnenie paliva z rakety SpaceX.

Niekoľkominútový úkaz neďaleko mesta Fairbanks zachytil miestny geofyzikálny inštitút. Fotografi pozorujúci prírodnú šou polárnej žiary zverejnili svoje fotografie aj na sociálnych sieťach.

Za vznikom špirály bolo prebytočné palivo, ktoré sa v piatok uvoľnilo z rakety SpaceX. Tá odštartovala z Kalifornie asi tri hodiny predtým, ako sa fenomén na oblohe objavil.

Vesmírny fyzik Don Hampton z Fairbanks University of Alaska tvrdí, že vo vysokých nadmorských výškach vypúšťajú rakety palivo, ktoré sa zmení na ľad. „Ak je to náhodou pred slnkom, keď stojíte v prítmí na zemi, môže vám to pripomínať akýsi veľký oblak a niekedy skôr vír,“ objasnil. Doplnil, že podobný úkaz už v živote videl asi trikrát. 

Raketa SpaceX v piatok večer odštartovala zo základne vesmírnych síl Vandenberg v Kalifornii s približne 25 satelitmi na palube.

Domov
Zdieľať
Diskusia