Lifestylový obsah, ktorý inšpiruje, vzdeláva aj zabáva, nájdeš na webe Refresher.
Články o móde, hudbe, športe či iných zaujímavostiach nájdeš na webe Refresher. Čítaj rozhovory so zaujímavými osobnosťami, otestuj sa v kvízoch, načerpaj inšpiráciu, čo pozerať, počúvať alebo aké trendy práve letia. Sleduj lifestylový obsah na webe Refresher.
Kliknutím na tlačidlo ťa presmerujeme na www.refresher.sk
Refresher News Slovensko
Otvoriť v aplikácii RNews
Stiahnuť
X
Jana Chovancová
17. mája 2023, 18:43
Čas čítania 1:23

V tomto európskom meste môžeš v roku 2023 dovolenkovať najlacnejšie, tvrdí prieskum. Keď nemáš veľa peňazí, je to jasná voľba

Kategória:
Zaujímavosti
Uložiť Uložené

Tieto krajiny skončili v rebríčku najvýhodnejších destinácií na popredných priečkach.

Pri hľadaní lacného výletu v nejakej európskej krajine na teba zvyčajne vyskočia lákavé ponuky s výbornými cenami vo východnej Európe. Finančne najdostupnejšou destináciou starého kontinentu sa však v roku 2023 stal portugalský Lisabon. O rebríčku výhodných destinácií píše The Guardian

Prieskum cestovného ruchu Post Office Travel Money City Costs Barometer vychádza každoročne, pričom zakaždým analyzuje typické turistické náklady v 35 mestách Európy. Po dlhom čase, čo vedúce pozície okupovali krajiny východnej Európy, sa podarilo získať prvenstvo hlavnému mestu Portugalska.

Lisabon tak podľa prieskumu porazil Vilnius, ako aj poľský Krakov či historické Atény. Cena za párdňový pobyt v hlavnom meste Portugalska sa pohybuje okolo 260 eur a je iba o dve percentá vyššia ako minulé leto. 

Inde sa zdražovalo oveľa výraznejšie

Percentuálny nárast cien v ostatných mestách, ktoré sa zúčastnili na prieskume, bol viac ako 30 percent. V dôsledku toho sú ceny v Lisabone za pár nocí o tretinu nižšie ako v najdrahších európskych metropolách – v Benátkach, kde zaplatíš takmer 800 eur, a v Amsterdame, kde sa ceny šplhajú až k sume 840 eur. 

Okrem Lisabonu ťa však určite milo prekvapia aj mestá v našich susediacich štátoch. V Krakove sa priemerná cena za pobyt pohybuje okolo 290 eur a prijateľné ceny ponúka aj Varšava a Budapešť. Tie ťa lákajú na sumu 380 eur.

30. apríla 2023, 13:30 Čas čítania 2:38 TOTO je 6 zaujímavostí o Lisabone. Ak sa ti nechce behať po pamiatkach, choď do LX Factory alebo si pozri graffiti TOTO je 6 zaujímavostí o Lisabone. Ak sa ti nechce behať po pamiatkach, choď do LX Factory alebo si pozri graffiti

Kde sa naješ a vyspíš lacno?

Okrem priemerných cien za pobyt nájdeš v prieskume aj rebríčky krajín, ktoré získali prvenstvá v rôznych kategóriách. 

Prvé miesto v rebríčku najlacnejších ubytovaní získal Lisabon. Dve noci v trojhviezdičkovom hoteli by ťa vyšli na cca 140 eur, čo je o 5,2 percenta viac ako v predošlom roku. Na druhom mieste s rovnakými sumami 147 eur sa umiestnili Atény a Vilnius. Päticu uzatvára Krakov so sumou 150 eur a Riga, kde zaplatíš v priemere 170 eur. 

Čo sa týka lacného jedla, opäť vedie Lisabon. Na jedlo tu v priemere minieš o niečo menej ako 45 eur. Nasledujú Atény, kde zaplatíš takmer 47 eur, Porto, kde sa naješ za 60 eur, a Vilnius, kde dáš o eurko viac. Na piatej priečke sa umiestnil chorvátsky Záhreb. Tam na jedlo v priemere vysolíš 66 eur. 

Domov
Zdieľať
Diskusia